Foto: TT Nyhetsbyrån

Simmade i blodfärgat vatten: ”Vi kan inte vara tysta”

Uppdaterad
Publicerad

Den litauiske simstjärnan och OS-guldmedaljören Ruta Meilutyte simmade i blodfärgat vatten för att ge sitt stöd till Ukraina.

Platsen: framför den ryska ambassaden i Vilnius.

– Jag gjorde det för att jag bryr mig. Hela Europa behövde en påminnelse, säger hon.

Ruta Meilutyte är en av många stjärnor som ställer upp i Swim Open, den årliga stortävlingen i simning i Stockholm.

Precis innan hon åkte till Sverige gjorde hon en simning som fått stor uppmärksamhet. I en damm framför den ryska ambassaden i Vilnius simmade hon i blodfärgat vatten.

– Jag ville göra det för att ge fler möjlighet att göra något. Ingenting är för litet. Har man inte gjort något redan så är det dags, att donera, att visa att man bryr sig. Det är lätt att bli avtrubbad över alla hemska bilder, säger Ruta Meilutyte som tog OS-guld på 100 meter bröstsim i London för tio år sedan, 15 år gammal.

– Om vi vill leva i ett Europa och en värld med demokrati och fred så kan vi inte vara tysta över vad som händer i Ukraina med folkmordet, mördandet och våldtäkterna, säger hon.

På videon som lades ut fanns ett meddelande skrivet på en bilväg vid dammen: ”Putin, Haag väntar på dig”, som en referens till att Internationella brottmålsdomstolen ligger i nederländska Haag.

Vad har du fått för reaktioner?

– Väldigt positiva, vi har fått så många hälsningar och tack, från folk i Ukraina också. Många delningar, många av de största nyhetskanalerna i världen har uppmärksammat det, BBC, Washington Post, The Guardian. Vi känner att vi har uppnått det vi ville, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.