Foto: TT

Simmarna får 15 000 kronor i månadslön

Uppdaterad
Publicerad

International Swimming League (ISL) – där Sarah Sjöström är en av stjärnorna – kommer att hjälpa sina simmare ekonomiskt fram till OS nästa år.
Totalt avsätter ISL 110 miljoner kronor i det som kallas en solidaritetsfond.

– Det ger en känsla av lättnad i dessa svåra tider. För oss aktiva är det viktigt att komma över den här perioden och att alla kan träna för nästa sommar, säger den ungerska storsimmaren Katinka Hosszu till Reuters. 

Enligt simsajten Swimming World International kommer ISL att kontraktera 320 simmare som kommer att tjäna motsvarande cirka 15 000 kronor i månaden från och med den 1 september och fram till den 1 juli nästa år. Totalt finns motsvarande cirka 110 miljoner kronor avsatt i en solidaritetsfond för ändamålet.

Simningen i OS avgörs i juli 2021

OS har flyttats ett år framåt i tiden på grund av coronakrisen och avgörs 23 juli-8 augusti nästa år. Simningen går av tradition första veckan, medan friidrotten tar den andra veckan.

ISL kommer också, om coronakrisen inte sätter käppar i hjulet, att arrangera ett fem veckor långt tränings- och tävlingsevenemang mellan den 14 oktober och 17 november i år på ett och samma ställe. De flesta simmarna föredrar Australien men inget är beslutat.

ISL startades som en utbrytarliga förra året med den ukrainske affärsmannen och miljardären Konstantin Grigorisjin som initiativtagare. Grigorisjin äger också den internationella simklubben Energy Standard som Sjöström representerar och som deltar i ISL. Laget vann tävlingen och Sjöström blev MVP på damsidan.

Erik Persson deltog också i ISL förra året medan Michelle Coleman valde att tacka nej.

MER SIMNING: Stjärnornas tips i coronatider (19 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michelle Coleman och Sarah Sjöström Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer