Sarah Sjöström och Liliána Szilágyi. Foto: Bildbyrån/Instagram

Stjärnan anklagar sin pappa för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella övergrepp.

Det menar EM-silvermedaljören Liliána Szilágyi att hennes pappa utsatt henne för.

Zoltan förnekar och vill att dottern byter efternamn.

Ungerskan Liliána Szilágyi – som tagit EM-silver i fjäril och deltagit i såväl OS i London 2012, som OS i Rio de Janeiro 2016 – går till hårt angrepp mot sin far. 25-åringen hävdar att hon och hennes mamma blivit utsatta för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp av pappa Zoltan Szilágyi – trefaldig olympisk simmare vid 1988, 1992 och 2000.

”Jag blev illa behandlad, ofta och oförutsägbart. Han ville ha makt över mig”, skriver hon på sociala medier.

Zoltan, numera advokat, tillbakavisar anklagelserna och menar att bevis saknas – han vill ta upp fallet i domstol. Dessutom önskar Zoltan att Liliána byter efternamn.

Bröt relationen

– Jag tycker inte att det är lämpligt för mig eller dig att kalla dig Liliána Szilágyi, säger han enligt sajten swimswam.

Liliána bröt relationen med sin far, som även var hennes tränare, för sex år sedan. Efter anklagelserna har det ungerska simförbundet startat en utredning. Det får lillasyster Gerda, 18 år, att rasa. Hon, ryggsimmare med Zoltan som tränare, tycker att förbundet begår ett ”karaktärsmord” på hennes pappa.

Gerda menar att Zoltan aldrig tvingat någon till något, och att hon skulle ha märkt om någon i familjen hade blivit utsatt för övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.