Systrarna Hansson om den känsliga frågan: ”Kommer aldrig att svara på den”

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Louise och Sophie Hansson fick med sig tolv medaljer från kortbane-VM i Abu Dhabi. Medaljskörden för systrarna innan mästerskapet i ökenstaten låg på ett silver. Över en natt vet även många utanför idrotts-Sverige vilka de är och de har fått ge mängder med intervjuer. En fråga vägrar de dock alltid att svara på.

Systrarna Louise Hansson, 25, och Sophie Hansson, 23, fick ett klassiskt genombrott vid kortbane-VM i Abu Dhabi som avslutades i tisdags.

Storasyster Louise hade innan mästerskapet i Förenade Arabemiraten en medalj från ett kortbane-VM. 2014 var hon med i silverlaget på 4x200 meter fritt.

Louise lämnade Abu Dhabi med tre guld, två silver och två brons efter att, precis som Sarah Sjöström, fått med sig medalj i alla grenar hon ställde upp i. Totalt sju stycken.

Lillasyster Sophie hade aldrig tagit någon medalj vid ett kortbane-VM tidigare. Nu åkte hon hem med två guld, ett silver och två brons. Totalt fem stycken.

Träningsbas i USA

Systrarna Hansson, fostrade i Helsingborg, hann ta ett snack med SVT Sport vid mellanlandningen på väg till USA där de har sin träningsbas.

– Vi har tagit ett stort steg mot världseliten, något vi gjort hela året. Vi har haft ett väldigt bra år redan sedan våren, över OS, och att nu få avsluta på detta sättet. Vi har fått med oss självförtroende och känner att vi har en plats i världseliten, något vi inte känt på samma sätt tidigare, beskriver Sophie känslan som sakta sjunker in och får stöd av Louise.

– Det sjunker in mer och mer när man får titta på medaljerna och kan reflektera, säger Louise och känner på dyrgriparna som erövrats efter hårt slit i bassängen.

– Vi kunde inte haft ett bättre avslut på året, både för truppen och våra individuella prestationer, säger Louise.

– Det blir svårt att toppa det här, fyller Sophie i.

Gläds åt varandras framgångar

Men så var det den känsliga frågan som systrarna fått under hela sin karriär:

Vem är egentligen bäst?

– Vi kommer nog aldrig att svara på den frågan utan det här är något vi gör tillsammans, skrattar Louise och Sophie ler bredvid.

För så är det: De gläds åt varandras framgångar utan att mäta dem mot varandra.

KLIPP: Se hela inslaget med systrarna Hansson (23 december)

Sveriges medaljer vid kortbane-VM i Abu Dhabi:

Guld (4):

Louise Hansson, 100 meter ryggsim.

Damlaget, 4x50 meter medley.

Damlaget, 4x100 meter medley.

Sarah Sjöström, 50 meter fritt.

Silver (5):

Sarah Sjöström, 100 meter frisim.

Sjöström, 50 meter fjäril.

Sophie Hansson, 100 meter bröstsim.

Damlaget, 4x50 meter frisim.

Louise Hansson, 100 meter fjäril.

Brons (3):

Sophie Hansson, 50 meter bröstsim.

Damlaget, 4x100 meter frisim.

Louise Hansson, 50 meter ryggsim.

Fakta: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.