Pernille Blume avslutar karriären. 2021 tog hon OS-brons i 50 meter frisim, platsen bakom Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Simstjärnan Pernille Blume avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Danska simstjärnan Pernille Blume har tävlat färdigt.

På torsdagen meddelade 28-åringen via ett Instagram-inlägg att hon avslutar sin proffskarriär.

”Det har varit en lång och rätt känslosam resa att komma till det här beslutet”, skriver hon.

Pernille Blume specialiserade sig på frisim och har tagit 27 OS-, VM-, och EM-medaljer under sin karriär, där OS-guldet på 50 meter frisim 2016 i Rio toppar listan. Men nu, tio år sedan OS-debuten 2012, väljer 28-åringen att avsluta sin karriär.

”Även fast det är jobbigt och svårt att säga adjö till något som jag älskar så mycket så är det lika spännande att tänka på det nya kapitlet som är på väg att inledas. Jag vet ännu inte hur det nya kapitlet kommer se ut, men jag kastar mig ut och litar på att livet fångar mig och att jag kommer hitta vägen till något meningsfullt och spännande så som simning har varit för mig”, skriver Blume på Instagram.

På OS i Tokyo förra året tog Blume brons i 50 meter fritt, då fick hon dela podium med Sarah Sjöström som tog silvermedaljen. Under Blumes Instagraminlägg skickade Sjöström en hälsning till sin forna rival.

”Grattis till alla dina fantastiska framgångar! Du är en sann inspiration på så många sätt”, skrev Sjöström och avslutade med ett hjärta.

Här deltar Sarah Sjöström i Lidingöloppet (24 sept):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Sjöström sprang Lidingöloppet 2022. Foto: Bildbyrån/Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.