Foto: Bildbyrån.

Sjöström avslutade på topp – tog två segrar

Publicerad

I går säkrade hon den totala världscupen. I dag avslutade Sarah Sjöström säsongen med två segrar, på 50 meter fjäril och 200 meter fritt, en distans hon är obesegrad på hela säsongen. – Det har varit fantastiskt. Hela året har gått över förväntan, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

På 200 meter har Sjöström varit obesegrad hela säsongen, hon avslutade med ännu en vinst på distansen och simmade på världsrekordtid de första längderna. Tiden i mål blev 1.51.63, långt före konkurrenterna.

– Det kunde man inte tro i början av säsongen, jag har inte satsat på den distansen men simmade den för att samla ihop världscupspoäng. Men det har gått över förväntan, det blev till och med världsrekord.

Jagade Alshammars rekord

På en av favoritgrenarna, 50 meter fjäril jagade Sjöström, ännu en gång, Therese Alshammars åtta år gamla världsrekord som sattes just i Singapore. Den största konkurrenten Ranomi Kromowidjojo simmade jämnt med Sjöström men svenskans avslut var snäppet vassare. 24.61 i mål , 23 hundradelar från världsrekordet.

– Ganska bra lopp. Jag kommer fortsätta att jaga det där världsrekordet, men det kommer när det kommer, kanske i EM i Köpenhamn.

Tog hem tredje klustret

Sjöström vann även klustersegern, i det tredje klustret för tävlingarna i Beijing, Tokyo och Singapore. Suveräna Sjöström tog därmed hem 50 000 dollar extra, utöver de 150 000 dollar för världscupsegern.

– Hela året har gått över förväntan. Superroligt att jag lyckades vinna, det var inte mitt mål från början, men jag känner mig jättestolt att jag lyckades hålla samma nivå hela säsongen.

På herrsidan vann rutinerade Chad Le Clos, för fjärde gången i karriären och blev därmed första manliga simmare att vinna totalen fyra gånger.

”Glad att Sverige är tillbaka med nya stjärnor”

Cornel Marculescu, chef för det internationella simförbundet Fina, hoppas på en Sarah Sjöströmeffekt.

– Jag kan inte sluta prata om Sarah Sjöström. Jag är väldigt glad att Sverige är tillbaka med stjärnor igen eftersom de har varit så bra. Nu representerar Sarah Sjöström den nya generationen, förhoppningsvis kommer fler att följa, säger Cornel Marculescu till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer