Sjöström efter kanontiden: ”Vill se att jag är mycket bättre”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som sätter nytt världsårsbästa når någon form av delmål.

Inte Sarah Sjöström, som i morgon tävlar i Swim Open i Stockholm.

– Jag vill se att jag är mycket bättre, säger hon till SVT Sport.

Hon kan simma mycket snabbare. Men tiden 56,86 på 100 meter fjäril i Bergen noterades Sjöström för världsårsbästa (en tid som Emma Mc Keon, Australien, därefter har slagit med en hundradel). Så här tidigt på säsongen och med tanke på förutsättningarna var Sjöströms lopp en imponerande start.

– Det är jättebra, kul att vara under 57 sekunder. Men jag förväntar mig väldigt mycket snabbare än så, här i Stockholm, säger hon och berättar om omständigheterna:

– Förberedelserna blev inte jättebra. Jag var tvungen att hoppa över första tävlingsdagen på grund av magsjuka. Men den gick över på 12 timmar och sen var jag redo att tävla igen på söndagen. Så med lite bättre förberedelser hade jag kunnat simma lite lite fortare.

Swim Open är den tredje  och avslutande delen av Nordic Swim Tour. Hon har övertygat i de tidigare tävlingarna i Helsingfors och Bergen.

Tänker simma på ny kanontid

– 50 frisim var superbra tid i Bergen, men det finns alltid detaljer att slipa på även på 50 och det ska bli spännande att se vad man kan göra. Nu har jag tävlat mig i form så här i Stockholm blir den viktigaste tävlingen, säger 25-åringen.

Vad vill du se att du presterar?

– Jag vill se att jag är mycket mycket bättre än både i Bergen och i Finland, om jag kan göra det så skulle det kännas bra.

Då blir det världsårsbästa igen?

– Ja, absolut, det blir det ju. Jag vill simma på bra tider, ha en bra start på säsongen inför VM i Sydkorea också. Det är ändå den viktigaste tävlingen på säsongen. Det här är sista tävlingen som jag kommer vara toppad på inför VM också, så det är skönt att få lite snabba tider redan nu.

Sjöström inleder Swim Open under fredagen med 50 fjäril och 200 fritt. Hon fortsätter sedan med 100 fjäril på lördag, 50 fritt på söndag och 10 fritt på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.