Foto: Bildbyrån

Sjöström: ”Legat bra till ända sedan OS i Rio”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sarah Sjöström länge varit världsledande i simningen på damsidan dröjde det till sommaren 2016 innan hon tog sina första medaljer i de olympiska spelen. Formen har hållit i sig och hon är en av de stora favoriterna inför sommarens OS i Tokyo.

– Jag har legat bra till ända sedan Rio. Jag har varit i form och presterat extremt bra under många år, säger hon till SVT Sport.

Guld i 100 m fjäril, silver i 200 m fritt och brons i 100 fritt. Det var bedriften i OS 2016. Sedan dess har hon vunnit ytterligare elva guld i VM och EM.

Inför Tokyo-OS berättar hon om hur viktiga förberedelserna är och minns tillbaka på åren 2011, när hon slutade fyra i tre distanser, för att återigen sluta fyra i OS 2012 efter att ha varit sjuk under uppladdningen.

– Förberedelserna gick inte alls som planerat, men det har lag lärt mig nu. Att det är förberedelserna som är de viktigaste. Att man håller sig frisk och är fri från skador. Det måste finnas kontinuitet i träningen för att kunna leverera på mästerskap.

Sjöström vann den första mästerskapsmedaljen som 14-åring, i EM 2008. Sedan dess har hon radat upp medaljer och hon anser att den långa trenden av att vara skadefri ligger till grund för det.

– Jag har ju inte haft några tuffare skador under min karriär som hållit mig borta. Jag har bara haft någon skada som hållit mig borta någon vecka, men jag har inga operationer och jag har sluppit allt sådant. Det är något av det viktigaste för att klara av all den tuffa träningen.

– Man märker när man blir äldre att kroppen behöver mer återhämtning vissa perioder. Man får inte glömma bort att träna riktigt hårt när man tränar och sedan ta det lugnt när man har en återhämtningsvecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.