Sjöströms drag inför OS – blivit vegetarian: ”Personliga rekord på gymmet hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Hur går man tillväga för att utvecklas när man varit i världstoppen i över tio år och vunnit nästan allt som går att vinna? OS-hoppet Sarah Sjöström har valt att bli vegetarian.

– Jag har blivit väldigt mycket starkare. Det blir bara personliga rekord på gymmet hela tiden, säger Sjöström till SVT Sport.

2000 tog Lars Frölander OS-guld i 100 m fjäril. Bara ett år tidigare hade han lagt om kosten till att vara helt och hållet växtbaserad. Frölander har berättat att han blev kvitt återkommande infektioner och sjukdomar, och kunde dessutom återhämta sig bättre. Även Therese Alshammar gick samma väg och lade om sin kost.

– Jag har blivit inspirerad av Lars Frölander och Therese Alshammar. Jag har pratat med båda två och de tyckte det var en jättebra idé.

”Flera personliga rekord på gymmet”

Efter två medaljlösa OS tog Sarah Sjöström sina första medaljer i Rio 2016. Fyra år senare siktar hon på att återupprepa bedrifterna i Tokyo i sommar. För tre månader sedan valde hon att lägga om kosten och är numera vegetarian.

– Jag har blivit väldigt mycket starkare. Det blir bara personliga rekord på gymmet hela tiden. Jag känner att jag har mer energi, jag sover bättre på nätterna och jag känner att humöret är stabilt. Jag tycker det har förändrat jättemycket för mig.

Sarah Sjöström befinner sig just nu på träningsläger i Sydafrika och SVT kunde vara med och bevittna hur 26-åringen blivit starkare i gymmet.

– Det blev flera personliga rekord, bland annat ”pull ups”, där jag gjorde 18 stycken. Mitt pers (personliga rekord) innan var 12.

”Känner mig mycket bättre nu”

Mycket handlar om att Sjöström vill uppnå nya resultat, samtidigt som hon även lyfter miljöskälen.

– Jag reser mycket, vilket inte är så bra, men om jag kan påverka genom att äta vegetarisk kost är det bra. Sen vill jag se om jag kan simma snabbare om jag äter vegetariskt, men det återstår att se.

– Men bara för att jag äter vegetariskt nu betyder det inte att jag kommer göra det för evigt. Men jag känner mig mycket bättre nu.

Frölander: Kosten räddade min karriär 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.