Sarah Sjöström och Therese Alshammar Foto: Bildbyrån.

Sjöström och Alshammar till final i comebackerna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev lyckade comebacker för såväl Sarah Sjöström som Therese Alshammar – när båda tog sig till final på 50 fritt i franska Canet.

Sjöström är vidare med andra bäst tid, 24,68, och Alshammar hade sjätte tid med 25,83.

– En väldigt mycket bättre tid än jag trodde jag skulle ligga på vid den här tiden, säger Sjöström.

OS-guldhoppet Sarah Sjöström gjorde sitt första lopp sedan armbågsfrakturen i början av februari. 43-åriga Alshammar gjorde i sin tur comeback fem år efter att hon la ner karriären.

De båda svenskorna simmade i samma heat och tog sig vidare till a-final i tävlingen som är en del av Mare Nostrum-touren. Bara danska stjärnan Pernille Blume var snabbare än Sjöström med 24,53.

Sjöström kände ingen smärta

– Det kändes väldigt bra. Jag hade ingen smärta i armen och kom i mål med min starka arm – det var bra tajming, säger Sjöström i en intervju med förbundet.

Sarah Sjöströms tid 24,68 var en sekund över hennes världsrekord (23,67) på distansen och hon var själv överraskad över hur snabbt det gick.

– Jag hade egentligen inget tidsmål men jag hade en drömgräns att börja runt 25,0. 24,6 är absolut en väldigt mycket bättre tid än jag trodde jag skulle ligga på vid den här tiden, säger Sjöström.

Alshammar inte nöjd

Alshammar, som var två sekunder över sin bästanotering någonsin, ser förbättringspotential efter sitt första tävlingslopp på väldigt länge.

– Det var roligt, men jätteovant. Det gäller att utföra starten, uppgången och hålla längden på armtagen. Jag tänker att jag inte lyckades med de sakerna. Man är lite tagen. På träning är det en sak men på tävling adderas stress, säger hon i en intervju med förbundet.

Hon berättar att fokus i comebacken ligger på dubbla distansen 100 fritt som simmas i morgon. Att hon skulle gå till a-final på 50 fritt trodde hon inte.

– Gud, jag trodde inte att jag skulle gå till final. Jag har inga förhoppningar eller förväntningar utan har tänkt lite tider jag vill göra på 100 frisim. Jag har inte tänkt så mycket på 50 frisim även om det var min favoritdistans i världen.

Finalen avgörs ikväll strax efter 18.

KLIPP: Alshammar gör sensationell comeback:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.