Sjöström till semifinal – snabbast av alla i försöken

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens silver var det dags igen för Sarah Sjöström.

Svenskan visade inga tecken på trötthet och var med 1.55,14 bäst av alla i försöken på 200 meter fritt.

– Det känns bra. Kul att det känns så bra redan i försöket, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Vilan blev kort för Sarah Sjöström som tog VM-silver i paradgrenen 100 meter fjäril i går efter stor dramatik. Men svenskan, som inte tävlat på 200 meter fritt på mästerskap sedan OS 2016, tog kommandot direkt.

– Jag vill helst låta någon annan paca mig men jag kände att det var jag som fick dra loppet och det är svårt när man är i första seedade heatet, då jag inte vet vad de andra kommer göra. Det hade lika gärna kunna stå 1.58 där, jag hade inte så bra koll viken pace (fart red.anm) jag har, säger Sarah Sjöström.

Sjöström hade övertaget hela loppet och gick i mål klart före konkurrenterna. Klockan stannade på 1.55,14  – nytt årsbästa för Sjöström och den snabbaste tiden i försöken.

Ett rejält styrkebesked från 25-åriga Sjöström som erkände att kroppen kände av gårdagens silverlopp i paradgrenen 100 meter fjärilsim.

– Det känns! Det är ett tufft jobb det här, men det gäller bara att köra på hela tiden och det känns bra.

Olympiska mästaren sjuk

Flera av förhandsfavoriterna på 200 meter frisim strök sig under morgonen, däribland amerikanskan Katie Ledecky som vann OS-guldet i Rio före Sjöström.

Även kanadensiskan Taylor Ruck och australiskan Emma McKeon, båda topprankade på distansen i år, valde att stryka sig minuterna före start. McKeon pga sjukdom. Ruck simmar final ikväll på 100 ryggsim.

Det gör att striden om medaljer öppnar upp sig rejält. Regerande världsmästaren Federica Pellegrini är vidare till semi med femte bästa tid.

– Det är fantastiskt att vara här och simma 200 fritt. Efter Budapest tog jag ett års stopp från denna distans. Men det är min gren och jag mår bra när jag simmar denna distans, säger Pellegrini till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.