Foto: Bildbyrån

Sjöströms oro över färre dopningstest: ”De kan ju dö i förtid”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dopningstester har minskat på grund av coronapandemin. Något som nu oroar svenska simstjärnan Sarah Sjöström.

– Det var en av de första sakerna som jag tänkte på när alla länder började med restriktioner, säger Sarah Sjöström till Dagens Nyheter.

De största idrottsevenemangen världen över är inställda eller uppskjutna på grund av coronapandemin. I förlängningen innebär det också att många länder dragit ned på antalet dopningstester.

Fuskarna sitter och ler just nu, sa Travis Tygart, ordförande i den amerikanska antidopningsbyrån Usada, nyligen.

När simmaren Sarah Sjöström gästade Sportspegeln i söndags berättade hon hur hon hanterar den nya vardagen.

– Det är den största utmaning jag någonsin fått gå igenom. Och det är en ännu större utmaning för de idrottare som inte kunnat gå till sina hallar och träna, vilket måste vara otroligt tufft.

”Kan leda till att dopningen ökar”

Hon berättade också att hon trots rådande situation i stort sett tränar på som vanligt. Hon håller motivationen uppe, men tanken på att antalet dopningstest nu har minskat påverkar henne.

– Det enda som får mig att tappa motivationen en aning är just tanken på att det kan leda till att dopningen ökar, säger 26-åringen till DN.

– Man önskar ju att alla idrottare som tänker tanken på att fuska också tar en stund och funderar över att de inte bara förstör för idrotten, utan att de också förstör sina egna kroppar. Ja, de kan ju till och med dö i förtid av det. Den risken kan väl ingen medalj vara värd?

Sjöström om coronakrisen: ”Otroligt overkligt allting just nu” (3 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.