Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Baron och Sarah Sjöström. Foto: TT/Bildbyrån

Sjöströms svar till legendaren: ”Han kan tänka på annat”

Uppdaterad
Publicerad

Simlegendaren Bengt Baron uttryckte oro över att Sarah Sjöström tappat tid i avslutningen på favoritgrenen 100 m fjäril.
En oro som svenskan inte alls delar.
– Jag tycker inte han ska oroa sig, han kan tänka på annat istället, säger hon till SVT Sport.

Sarah Sjöström kom hem med fem medaljer från sim-VM i sydkoreanska Gwangju. För sin bedrift blev hon utsedd till mästerskapets bästa simmare.

Guldet kom på 50 meter fjäril, medan hon fick nöja sig med silvret på den dubbla distansen efter att kanadensiskan Margaret MacNeilstod för en vansinnig avslutning och knep guldpengen.

När Bengt Baron i måndags gästade SVT:s Morgonstudion uttryckte legendaren lite oro över Sjöströms guldmöjligheter till nästa års OS på 100 meter fjäril, eftersom 50 meter fjäril inte ingår i OS-programmet.

– Förut simmade Sarah långsamma första 50 meter för att sedan få energin och simma i kapp. Nu simmar Sarah snabbt första 50 meter men över en sekund långsammare i avslutningen. Det är mycket tid i simning. Det måste man ta en funderare på inför nästa OS, för ser man till MacNeil, som nu vann på VM, så simmar MacNeil ungefär som Sarah Sjöström gjorde i sina unga år, sa Baron då.

Nöjd med sitt VM-lopp

Nu svarar Sjöström på 57-årige Barons oro.

– Jag simmar mitt lopp precis som jag planerat. Jag har en raceplan tillsammans med min coach, så att jag simmar exakt som jag förväntat mig. Det är klart att jag blivit mycket starkare och det hjälper mig framförallt på 50 och 100 meter frisim. Nu har jag lagt på mig mer styrka och är snabb på många andra grenar också. 2009 var jag bara snabb på 100 meter fjärilsim, det är det som är skillnaden. Men samtidigt blir det kanske att jag inte orkar sista längden lika bra som jag gjorde när jag var 15 år, men det är inte så konstigt, för de fysiska förutsättningarna förändras ju när man blir lite äldre, men då får man bara simma på det sätt som passar en, säger hon till SVT Sport.

50 meter fjäril är inte med på OS-programmet om ett år. Kommer du att lägga om träningen med sikte på det?

– Nej, jag har verkligen lagt upp träningen för att jag ska simma 100 meter fjäril så snabbt som möjligt, det är ju min huvudgren fortfarande. Jag simmar loppet så som jag planerat. Sen kan jag inte fokusera på hur de andra simmar loppet. Jag känner att jag är jätteglad över hur jag simmade loppet på 100 meter fjäril under VM.

Så du förstår inte riktigt Bengt Barons oro kring just den delen?

– Jag tycker inte han ska oroa sig, han kan tänka på annat istället.

25-åringen landade på svensk mark i måndags och ska nu unna sig tre veckors semester med avkoppling. Hon har dock fortfarande inte riktigt smält succén på VM.

– Att jag fick fem medaljer tycker jag är grymt häftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer