SOK hyllar Sjöströms kostbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström avslöjade i gårdagens Sportspegel att hennes satsning på vegetarisk kost gett ett lyft in mot OS-året. Ett vägval som hyllas av Sveriges olympiska kommitté.
– Jag är jätteglad att hon visar på kostens betydelse för prestationen, säger Linda Bakkman, kostrådgivare hos SOK och projektledare för satsningen ”Vego i världsklass”.

Simstjärnan berättade om rekordutveckling på gymet, mer energi och bättre sömn på sina tre månader med en grön kosthållning, ett steg hon tagit delvis inspirerad av tidigare svenska simprofiler som Lars Frölander och Therese Alshammar.
Sjöström har också fått insikt via SOK-sammankomster där ämnet avhandlats, inte minst genom den receptbok som blivit ett av resultaten i projektet som inleddes 2018.

– Jag hoppas att hon kan hämta både kunskap och inspiration från det underlag vi har tagit fram, hon har fått boken och har varit nyfiken på recept, berättar Bakkman.

Vill lära elitidrottare att laga mer vegetariskt

Boken har sammanställts av ett antal kockar som också funnits med ute i fält för att lära elitidrottarna laga mer vegetarisk kost. Det handlar både om klimatnytta och att äta bra. Totalt 300 dagar ska fördelas på utbildning över de fyra år som satsningen ska pågå.

Vad har det funnits av motstånd hos aktiva?

– Det har absolut funnits de som varit tveksamma och då har det handlat om: ”Blir jag mätt, får jag tillräckligt med protein och hur blir det med näring”, säger Bakkman till SVT Sport men tillägger att de flesta har övertygats.

– Ja, det är många som kommit och sagt att det var mycket mer mättande än de trodde, mer protein, det kändes bättre att äta och det var godare än vad de trodde. Många har varit positivt överraskade.

Och projektet har dessutom väckt intresse även utanför Sveriges gränser. Japansk TV blev eld och lågor, skickade ett team till Sverige och samlade material i dagar. De träffade seglaren Max Salminen, en av fem ambassadörer, och åkte med Bakkman till Östersund där hon och en kock träffade skidskyttelandslaget och dryftade ämnet.    

Nu hoppas hon att besöket och även kommande OS ger vegoprojektet ger extra skjuts och får fler att haka på. Kanske en stor succé av Sjöström kan bidra ytterligare, även om Bakkman vill vara försiktig med att dra för stora växlar på den gröna tallriken och rekordutveckling…

– Vi kan inte hävda att man blir bättre genom att ställa om till vegetarisk mat. Men det finns heller inget som säger att nån presterar sämre och det finns en stor miljönytta med det här och du kan prestera lika bra. Det är starka argument för det.

KLIPP:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer