Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världstid och svenskt rekord av Björn Seeliger under söndagskvällen på SM. Foto: Bildbyrån

Succé för Björn Seeliger –världstid och svenskt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Björn Seeliger fortsatte sin segersvit under den avslutande dagen på kortbane-SM och slog till med världens näst snabbaste tid i år på 100 meter fritt.

– Jag simmade in mig bra i veckan och det kändes bättre för varje dag, säger Björn Seeliger till SVT Sport. 

Seeliger har vunnit allt han ställt upp i individuellt under SM i Valhalla och avslutade med tre guld under söndagen, två individuellt och ett i lag. 

I finalen på 100 meter fritt vann Björn Seeliger på tiden 46.37, vilket är världens näst snabbaste tid i år på distansen. Sett till svensk simhistoria så är tiden också den näst bästa någonsin i kortbana. Bara Stefan Nystrand har simmat snabbare med sitt svenska rekord, 45.54 från 2009. 

– Jag simmade in mig bra i veckan och det kändes bättre för varje dag. Speciellt frisimmet har jag jobbat mycket med och jag ser fram emot långbanesäsongen, skriver Björn Seeliger i ett sms till SVT Sport. 

Svenskt rekord 

Kvällens andra fullträff för 23-åringen kom bara 30 minuter efter finalen på 100 fritt. Seeliger satte då handen i kaklet som guldmedaljör på 50 meter ryggsim med ett nytt svenskt rekord, 23.17. En sänkning med 40 hundradelar på hans tidigare rekord som sattes på öppningssträckan i lagkappen 4x50m medley i fredags.  

Simmar inte EM 

Björn Seeliger simmade VM i Fukuoka i somras men kommer inte simma kortbane-EM i Rumäninen i december. I veckan väntar nämligen stortävlingar i Minnesota, USA, för Seeliger som till vardags studerar på University of California i Berkley, San Fransisco. 

Den svenska landslagssimmaren avslutade sitt SM och blixtvisiten i Sverige med att även vinna SM-guld i lagkappen 4x100 meter medley med Simklubben Neptun som även toppade poängtotalen bland klubbarna på seniorsidan. 

– Det har varit en fantastisk resa hem under kort tid för att tävla på SM, en tävling som ger mig mycket glädje. Framför allt så träffar man människor som man växte upp med och coacher som varit med en hela vägen, skriver Björn Seeliger.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.