Bekräftat: Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson avgår

Uppdaterad
Publicerad

I går ville inte styrelsen i Svenska simförbundet uttala sig angående ordförande Ulla Gustavssons uttalande om att barn i slöja inte bör visas på bild.

Nu är det bekräftat att hon avgår från sin post.

Det var när ett distriktsförbund, med mål att inkludera fler barn och ungdomar i verksamheten, publicerade en bild med en flicka i slöja som sköt luftgevär som Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson gick till attack mot Riksidrottsförbundet.

Först på Facebook, och sedan i kommentarer till Aftonbladet, som var först att uppmärksamma ”slöjbildsbråket.”

Till SVT Sport utvecklade Gustavsson resonemanget kring religionsfrihet så här:

– Det kan ge felaktiga signaler, slöjan står ju får någonting, är det våra värden? Det är bland annat en sexualisering av kvinnan och nu visas den på små barn och det är det som jag vänder mig emot, sa hon i tisdags.

”Känner inte förtroende längre”

I ett pressmeddelande bekräftar nu Simförbundet att Gustavsson får avgå. Förbundets vice ordförande, Stefan Persson, tar nu över som ordförande.

– Vi har inte förtroende efter sättet hon uttryckt sig på och när styrelsen inte hade förtroende längre, så valde hon att avgå. Ulla har gjort väldigt mycket gott men dessa uttalanden har gjort att vi inte känner något förtroende och det förstår hon, säger Persson till SVT sport.

– Vi står inte bakom det Ulla har sagt. det är hennes egna åsikter som kommit fram och det har inget med förbundet att göra, men det har varit tuffa diskussioner om det här.

SVT Sport har sökt Ulla Gustavsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.