Edebo: ”Jag siktar alltid på att vara bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Edebo fick förra säsongen för första gången i karriären kliva upp på pallen.

I år är det den första segern som är det stora målet.

– Jag siktar alltid på att vara bäst. Ingen idé att satsa på topp fem eller topp tre. Jag satsar på att åka det bästa jag kan, säger Edebo till SVT Sport.

Det blev tio topp tio-placeringar på tolv världscuptävlingar förra säsongen. Det räckte till en femte plats i den totala världscupen, den överlägset bästa säsongen i hennes karriär.

– Jag är supertaggad. Det ska verkligen bli kul att se vad jag kan göra. Jag känner mig i bra form och det har jag även visat på alla fystester, säger Edebo.

Vinterstudion

Karriärmässigt tog hon ett gigantiskt kliv framåt i fjol. I år ska det bli ännu bättre. Men kanske den svåraste konkurrenten i hela världscupen har hon i sitt eget lag, nämligen Sandra Näslund.

– Hon är ju otroligt duktig på det hon gör. Jag ser det som en stor möjlighet att lära av henne och se vad jag halkar efter för att kunna ta mig vidare, säger Edebo.

Näslund är skadad, men siktar på comeback när världscupen i Idre, 20-24 januari.

Osäker säsong

Det har ändrats en hel del när det kommer till skicrosstävlingarna i världscupen. Tre tävlingar har ställs in, tre har flyttats och det kommer säkert att bli fler ändringar framöver. Men Edebo att det blir en hel säsong.

– Kanske något färre tävlingar, lite mer restriktioner men vi kan bara förbereda oss på att det händer. Man kan ju inte göra tvärtom, att inte förbereda sig och sen plötsligt så händer det.

Vad har du för mål det här säsongen?

– Att bli den bästa åkaren jag kan bli och att uppnå min fulla sportliga potential både som idrottare och människa, säger Edebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet