Sandra Näslund går en kamp mot klockan. Foto: Bildbyrån

Svenska guldhoppet går en kamp mot klockan inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt två veckor inleds VM i skicross i Idre.

Men det är fortfarande osäkert om de svenska medaljhoppen Sandra Näslund och Alexandra Edebo kommer till start.

– Jag hoppas såklart på VM-start, men just nu tar jag det dag för dag, säger Sandra Näslund till SVT Sport.

Sandra Näslund med ett VM-guld från 2017 på meritlistan, och årets stjärnskott i världscupen Alexandra Edebo går en kamp mot klockan för att kunna genomföra VM på hemmaplan i Idre 11-13 februari.

Näslund rehabiliterar fortfarande sin knäskada som hon ådrog sig på träning i november strax innan världscupstarten, medan Edebo återhämtar sig från en hjärnskakning efter en krasch i Val Thorens dagarna före jul förra året.

– Det går framåt. Men det är svårt att säga om jag hinner komma till start. Jag hoppas på start, men det är tajt om tid, säger Sandra Näslund till SVT Sport.

24-åringen, som vann VM-guld 2017, har fortfarande inte börjat träna skidåkning igen. Under veckan är dock planen att hon ska börja göra det, för första gången sedan skadan.

Att missa VM på hemmaplan, den 13 februari, vore en stor besvikelse.

– Det är klart att det vore tråkigt, men allt fokus ligger på att komma till start och jag kommer göra allt för att klara det, säger Näslund.

Nästa vecka blir avgörande

Även Alexandra Edebo befinner sig lite i samma fas i jakten på att hinna bli startklar till VM.

– Vi gick igenom henne ihop med en sjukgymnast i går (läs måndag), och det går bättre och bättre. Det finns vissa tydliga positiva besked hur det utvecklar sig. Men hon har fortfarande en hel del besvär med nacken, säger skicrosslandslagets läkare Jakob Swanberg till SVT Sport.

Swanberg har tät kontakt med de båda skicross-stjärnorna och hans samlade bedömning är att allt avgörs nästa vecka  – om det blir VM eller inte.

– Vi siktar på start för bägge. Men är de inte betydligt närmare tävlingsklar status nästa vecka, så kommer det bli mycket svårt att köra VM. När det gäller Sandra handlar mycket om hennes egen smärtnivå, och vilken belastning knät tål. Hon vill prestera på toppnivå, och då måste man väga för och emot om det är värt det. Hon kommer inte köra VM för att bli tia, säger Jakob Swanberg.

SE MER: Fanny Smith historisk – tog 27: segern i världscupen (24 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.