Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näslunds succé – vann världscuppremiären trots dålig start Foto: TT

Näslund vann premiären trots dålig start

Uppdaterad
Publicerad

Efter den perfekta fjolårssäsongen, OS-guld och överlägsen vinst i den totala världscupen, gjorde Sandra Näslund säsongsdebut i ett vintervackert soligt Val Thorens i Frankrike. Det såg ut som förra året och Näslund vann tävlingen.

– Kul att börja säsongen med en seger. Det känns väldigt bra och det var ett roligt och spännande race idag, säger Sandra Näslund till SVT Sport.

Samtidigt tangerade hon schweiziskan Fanny Smiths rekord på flest världscupsegrar någonsin (29).

– Det är häftigt så klart. Det är inte så mycket jag fokuserar på nu, men det kommer vara en kamp som pågår hela säsongen, och kanske under flera säsonger, säger Sandra Näslund.

Höll undan

Det var en tuff final. Näslund var bara trea ut från starten men kunde kontra på ledande Marielle Thompson och ta innerkurvan och sedan hålla undan. Thompson gjorde försök att ta sig förbi svenskan men fick slag på skidorna och Näslund kunde hålla undan och le stor i målfållan.

I semifinalen var Näslund länge tvåa efter tyskan Daniela Maier. Vid ett hopp krokade de i varandra och Maier kraschade medan Näslund lyckades stå på benen. Tidigare i loppet i den väldigt snabba banan hade Sonja Gigler, Österrike, kraschat och pulkan var framkörd när tävlingen pausades men hon kunde ta sig ner för egen maskin.

Vann elva av tolv VC-tävlingar förra året

Näslund fick en perfekt start på världscupsäsongen med att vinna sitt första lopp, kvartsfinalen i heat 1 genom att vara överlägsen. Svenskan var 1,11 före Gigler, ett heat med bara tre deltagare.

Förra världscupsäsongen vann Näslund elva av tolv tävlingar.

Den andra svenska damdeltagaren från Sverige, Linnea Mobärg, fick inte till det i sin kvartsfinal utan blev trea och utslagen efter att ha kommit trea. Hon är en del av skicrossfamiljen Mobärg där de två bröderna Erik och David ställde upp i herrklassen. Erik blev utslagen i kvarten medan David blev trea i semifinalen och gick till den lilla finalen där femman till åttan skulle placeras. David blev tvåa och sexa i tävlingen. 

Premiären skulle varit för en månad sedan i Les Deux Alpes, Frankrike, men ställdes in.

Skicrosstjärnan Sandra Näslund svarar på korta frågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.