Sandra Näslund. Foto: Anders Wiklund/TT

OS-banan har byggts om – till Näslunds fördel

Uppdaterad
Publicerad

Efter stark kritik har OS-arrangörerna försökt göra skicrossbanan svårare.

Det kan bli en fördel för guldhoppet Sandra Näslund.

– Jag vet ännu inte om de lyckats, säger hon.

Världscuppremiären avgjordes i november på den tänka OS-banan i Zhangjiakou. Efteråt kritiserade både aktiva och ledare banan, som ansågs vara för lätt.

På måndagen fick de aktiva göra ett första provåk, en dag tidigare än normalt eftersom de kinesiska föråkarna inte ansågs hålla måttet.

Efteråt konstaterades att arrangörerna försökt lyssna på kritiken, men Sandra Näslund låter inte helt nöjd:

– De har ändrat litegrann i banan. Starten är lite annorlunda sedan sist. Den är annorlunda till det bättre. De har också försökt att göra den lite större och svårare. Jag vet inte än om de har lyckats, säger Sandra Näslund som också konstaterade att på måndagen gick det trögt i det kylslagna vädret.

– Det är en trög snö, som alla pratar om. Det gick lite långsamt i dag, men det kan bli bättre om några dagar.

Vill ha svårt

Sandra Näslund är inför OS världens bästa skicrossåkare, som den här säsongen vunnit nio av tio världscuptävlingar. Hon har i praktiken redan vunnit världscupen, trots att fyra tävlingar återstår.

Men en lätt OS-backe är inte till någon fördel för Sandra Näslund, som får mindre nytta av sin tekniska överlägset.

– Men nu är det den här banan vi ska tävla i och de förutsättningar som gäller. Nu gäller det att hitta en plan för det, säger hon.

Hur ser du själv på dina guldchanser?

– Kollar man resultaten är det självklart att jag ska komma hit och hämta en medalj.

– Men det är en sport med små marginaler och allt kan hända. Det har varit tajt i många tävlingar, där jag haft marginalerna min sida.

Hon var en av favoriterna för fyra år sedan också. Då, 2018, slutade med en fjärdeplats och stor besvikelse.

– Klart jag vill ha revansch för det, säger hon bestämt.

Utmanar herrarna

Samtidigt kommer signaler från övriga laget att Sandra Näslund är i bra form. På de sista tävlingslägret innan avfärd till Kina åkte hon stundtals jämnt med herrarna.

– Det är kul när jag kan haka på killarna på träningen. Speciellt i startsektionerna som jag är allra bäst på. Sedan är det inte alltid lätt att hänga på i hela banan, men jag presterar väldigt bra åkning just nu och det är roligt att vara i form, säger Näslund.

På måndagen såg hon schweiziskan Fanny Smith i backen. Hennes värsta konkurrent, som för en tid sedan skakade sig illa i knäet, men som nu är redo för OS.

– Hon är en duktig åkare som nu är här. Då ser jag ingen anledning till att hon drar ner på någon växel, säger Sandra Näslund.

KLIPP: Näslund fullbordade succéhelgen i hemmabacken (23 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.