För få kvinnor i skicross tycker Sandra Näslund Foto: Matic Klansek / BILDBYRÅN

Sandra Näslund sågar världscupen i skicross

Uppdaterad
Publicerad

I den senaste världscuptävlingen i Bakuriani i Georgien kom det elva kvinnor till start. Herrarna var 41 stycken startade.

– Det är riktigt tragiskt, man skäms nästan, säger Sandra Näslund till SVT Sport.

I världscupen i skicross är det ett tidskval innan det är dags för finaler där det är 32 herrar och 16 kvinnor som tävlar. Det är givetvis många fler åkare som är med i kvalet än i finalerna men under de senaste tävlingarna har det bara blivit färre och färre kvinnliga startande.

– Det är jättetråkigt och dåligt för sporten men det är ju också ett problem med skador, jag tror att det är minst tolv som är skadade nu, säger Sandra Näslund.

Tittar man på de sex senaste tävlingarna så har det varit i snitt 49 startande i kvalen på herrsidan och bara 14 på damer, man fyller alltså inte ens finalfältet i kvalet på damsidan.

– Ja, tyvärr är det så och man skäms nästan, säger Näslund.

Samma bana

När det gäller tävlingarna i skicross så kör herrarna och damerna i samma bana och det är en stor utmaning. Fis har tidigare tittat på möjligheter att bygga två olika banor eller banor med alternativa dragningar men båda förslagen har blivit allt för kostsamma.

– Nackdelen är ju att vi tävlar med killar. Jag gillar tuffa och svåra banor men utmaningen är ju att bygga banor som passar både killar och tjejer utan att bli för svåra eller för enkla, säger hon.

Locka tjejer

Hur ska man då göra för att locka fler tjejer till världscupen i skicross?

– Det är svårt, många nationer vågar inte släppa upp tjejerna till världscupen. Sen är det givetvis en kostnadsfråga men alla nationer och förbund måste jobba mer med de yngre tjejerna. Det handlar om att hjälpa, stötta och pusha så att fler vågar och får chansen att köra skicross.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sandra Näslund efter operationen. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.