Foto: Bildbyrån

SVT Sport avslöjar: Skicross-VM till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att skicross-VM kommer att genomföras i Sverige och Idre Fjäll.

– Det känns fantastiskt att få chansen att ta hit en del av ett freestyle-VM, det är ett kvitto för både svensk skicross och för Idre Fjälls kapacitet som världscuparrangör , säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

– Superhäftigt så klart. Det vore sjukt mäktigt att få köra VM på hemmaplan, jag jobbar för fullt för att kunna vara tillbaka tills dess, säger stjärnan Sandra Näslund, som just nu tränar för att komma tillbaka från en knäskada, till SVT Sport.

För första gången någonsin kommer Sverige att stå som arrangör för ett världsmästerskap i en freestyledisciplin. Det handlar om skicross och snowboardcross.

– De grenarna använder samma infrastruktur, det vill säga samma bana och samma förutsättning, så det känns naturligt att vi välkomnar snowboardcross till Sverige och Idre Fjäll, säger Eliasson Winter.

ARKIV: Andersson vann i Arosa (16 december 2020)

Snabba ryck

Det har gått oerhört snabbt från att det blev aktuellt att Sverige eventuellt skulle få arrangera VM, till att det nu kunde säkras.

– På princip en vecka har vi säkrat arrangemangets ekonomi genom våra kommersiella partners förtroende för sporten, och för Idre Fjälls kapacitet att både leverera sportsliga resultat och fina arrangemang, säger Eliasson Winter.

Tävlingarna kommer att genomföras på Idre Fjäll om fyra veckor, 11-13 februari. Men redan nästa vecka är det världscuptävlingar, det finns fördelar och synergier som kommer väl till pass.

Ekonomin avgjorde

Det har varit en otroligt hektiskt tid för att på några få dagar få ihop drygt de fem miljoner kronor som krävs för att täcka alla kostnader.

– Jag trodde knappt själv att det var möjligt när vi drog gång för knappt en vecka sedan, men tack vare våra partners engangemang och oerhört hårda arbete har vi lyckats säkra det som vi trodde för en vecka sedan var omöjligt.

Först Kina nu Sverige

Freestyle-VM skulle ha avgjorts i Kina under februari, men blev inställt redan i början av december förra året på grund av coronapandemin. Det första indikationerna tydde på att VM helt skulle ställas in, men sedan kom uppgifter att Kanada och Calgary skulle ta över världsmästerskapet. Men i det förslaget ingår inte ski- och snowboardcross.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.