Dubbla VM-medaljer för Sverige i skidorientering

Det blev ett svenskt sprintsilver och ett svenskt sprintbrons i skidorienterings-VM i finska Lappland.

Anna Magdalena Olsson tog silver i damsprinten och Rasmus Wickbom knep bronset i herrsprinten.

– Jag är väldigt nöjd, jag har varit otroligt nervös, säger Anna Magdalena Olsson till Svenska orienteringsförbundet.

En bra sprint för de svenska skidorienterarna på VM i Finland vilket betyder att de får ett fint utgångsläge inflr morgondagens jaktstart.

Anna Magdalena Olsson slutade på en delad andra plats med finska hemmaåkaren Salla Koskela. De var båda ynka en sekund efter segrarinnan Daisy Kudre Schnyder från Estland. Schnyder hade ledningen genom hela loppet och gick i mål på tiden 11:36.

– Det verkar som att silver är min grej, nu har jag ett bra utgångsläge inför imorgon att sikta på något högre, säger Anna Magdalena Olsson.

Precis utanför pallen slutade Frida Sandberg på en fjärde plats, tio sekunder efter Schnyder. Men ett fint utgångsläge inför morgondagens jaktstart.

Klipp: VM-silver till Olsson i skidorientering

Wickboms starka avslutning

Rasmus Wickbom var vid passeringen 1,8 km 22 sekunder efter Norges Jörgen Baklid och därmed bara på åttonde plats.

Men Wickbom gjorde en stark avslutning och tog ikapp. I mål var han istället tre sekunder snabbare än norsken och knep bronset.

– Det känns fantastiskt bra att kunna inleda VM på detta sätt och ta medalj, säger Rasmus Wickbom till Svenska orienteringsförbundet.

I topp blev det dubbelt finsk. Ville Petteri Saarela vann på 11.47 minuter – ynka en sekund snabbare än landsmannen Tuomas Kotro. Wickbom var endast tre sekunder efter segraren i mål på tiden 11.50.

– Jag var nervös inför starten, för första VM-distansen, men jag fick en bra start och gjorde rakt igenom ett väldigt bra lopp, inga misstag, säger Wickbom.