Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bekräftat: Ola Ravald till skidskyttelandslaget Visa alla (2)
Visa alla (2)

Bekräftat: Ola Ravald till skidskyttelandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttet hämtar ännu en profil från längdskidorna när Ola Ravald blir ny tekniktränare. Det bekräftar Håkan Blidberg, pressanvarig på skidkytteförbundet idag för SVT Sport.
– Nu är jag riktigt nöjd, det här är sista pusselbiten i vårt tränarteam, kommenterar skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo.

– Jag känner Ola väl sedan tidigare och jag vet att han är den absolut bäste inom sitt område. Dessutom gör hans personliga egenskaper att han passar väldigt väl in i tränarteamet som vi har på plats här vid Svenskt Skidskyttes Elitcenter i Östersund, säger Uusitalo.

Så sent som i början av maj rapporterades det att längdlandslaget var intresserade av Ravalds tjänster. Nu blir det skidskyttet istället.

Ola Ravalds uppdrag blir att jobba direkt med de aktiva för att hjälpa dem att utveckla sin skidteknik. Först och främst ligger fokus på att uppnå en bättre åkekonomi, vilket innebär att man genom att åka tekniskt bättre därmed blir mer effektiv. Men även förmågan att åka tekniskt riktigt i hög fart som exempelvis vid en spurtsituation blir allt viktigare inom dagens skidskytte, berättar förbundet i sitt pressmeddelande.

ARKIV: Stina Nilsson om första tiden som skidskytt (15 maj)

Kommer analysera rörelsemönster

– Jag vill börja från början med att observera rörelsemönstret för att se var styrkor och svagheter finns. Utifrån det styr vi sedan utvecklingsarbetet och ger åkaren förslag på justeringar som kan handla om teknik och styrka, såväl som rörlighet. Här kommer jag att jobba nära tillsammans med lagets fysioterapeut Marcus Bystedt, säger Ravald själv.

– Med Ola på plats i Östersund så kan vi bedriva teknikutvecklingen i den dagliga träningen, vilket jag ser stora fördelar med, säger Uusitalo.

Ola Ravald jobbar idag som skidtränare på Jämtlands Gymnasium, vilket han kommer att fortsätta med parallellt med arbetet på Skidskytteförbundet. 
Ravald kommer exempelvis parallellt att fortsätta som personlig tränare för Linn Svahn, rapporterade Expressen först.

– Jajamän, han fortsätter som min tränare och det är jag supernöjd med, säger Svahn till SVT Sport.

Bakom sprintundret 2006

Ravald har en imponerande meritlista. Ravald har i två omgångar varit verksam som svensk landslagstränare, senaste gången för två år sedan. Han har också setts som mannen bakom sprintframgångarna i Turin-OS 2006 och har även tränat norska skidskyttelandslaget samt kinesiska längdlandslaget.

MER SKIDSKYTTE: Öberg om ändrade träningsuppläget (8 juni):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg ser positivt på att träna på hemmaplan. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer