Björn Ferry är lyrisk efter Samuelssons insats. Foto: Bildbyrån

Björn Ferry: Det ska inte kunna ske

Publicerad

SVT:s expert Björn Ferry är stum av beundran inför det svenska guldlaget. – Det är så jävla magiskt. Om det var en skräll igår så är det här helt otroligt, säger han direkt efter målgång.

Det har aldrig hänt tidigare – att ett svenskt herrlag tar OS-guld i skidskytte. Björn Ferry slår fast att dagens bedrift är en jättebragd.

– Det ska inte kunna ske. De vann en världscupsstafett tidigare, då sa man att det inte är sannolikt att blixten slår ner två gånger.

”Är ett framgångsrus”

Skidskyttelandslaget har haft ett lysande OS, och Ferry imponeras över hur man kunnat hämta kraft ur lagkamraternas framgångar.

– Nu är det som att det är ett rus, allt kommer på en gång. Det är som att det är något psykologiskt. Det har aldrig hänt att herrarna tar ett guld, och nu händer det plötsligt. Det här är ett helt normalt, vanligt lag som tar ett OS-guld.

”Eloge till Pichler”

Ferry vill också passa på att hylla förbundskapten Wolfgang Pichler, som haft en stor del i framgångarna.

– Det finns en mängd parametrar som spelar roll. Men det är resultatet som räknas. Wolfgang Pichler ska ha en stor eloge.

Inte förvånad över favoriternas tapp

I det sista ståendet skyttet åkte norges Emil Hegle Svendsen och Fredrik Lindström in på vallen samtidigt. Svensken klarade sig på ett extraskott till skillnad från Svendsen som fick köra en straffrunda och blev då av med guldchansen. Ferry menar att till skillnad från norrmannen hade Lindström inget att förlora.

– Det är en skitsvår situation för norrmannen. Sverige hade allt att vinna och hade inga förväntningar jämfört med Norge. Klart att Svendsen blev stressad.

SVT-experten är inte särskilt överraskad att Frankrike och Tyskland var såpass långt efter. Tyskland körde in på tredje plats och tog därmed bronset, men var hela två minuter efter Sverige. Frankrike blev femma.

– Jag är inte jätteförvånad över att både Tyskland och Frankrike är så långt efter. Det här är skidskytte, allt kan hända. Det är stor press under ett OS och det är större press på de bättre nationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer