Ole-Einar Björndalen och Mona Brorsson. Foto: SVT/Bildbyrån

Björndalen om Brorsson: ”Ett misstag att hon inte var förberedd”

Uppdaterad
Publicerad

Helena Ekholm menar att det inte går att träna på att skjuta om VM-guld om man inte varit i en sådan situation tidigare.
Björn Ferry och Ole-Einar Björndalen hävdar motsatsen.
– Jag tror det är ett misstag av henne och ett misstag av ledarteamet att de inte förberett sig för detta, säger den norske legendaren till SVT Sport.

Mona Brorsson lyckades inte hålla ihop det i det fjärde skyttet när hon sköt för guld i ledning på hemmaplan i Östersund.

28-åringen pallade inte trycket och lämnade vallen med fyra bommar. I mål var hon sjua.

– Jag har aldrig varit i en sådan situation tidigare. Det blev för mycket och jag pallade inte läget. Det är surt. Samtidigt är det roligt att vara i det läget. Nästa gång tror jag att jag klarar det bättre, sa en samlad Brorsson till SVT Sport efteråt.

Ferry tränade hemma

SVT:s expert Björn Ferry hävdade dock att det går att träna upp förmågan att hantera situationer likt denna även fast man aldrig varit med om det.

– Vi pratar om att träna på den här situationen. Jag tror att det går. Jag upplevde själv att jag kunde hitta ett sätt senare under karriären hur man gör det här. Det bästa sättet är ju att ha erfarenhet av situationen. Att få skjuta om det mycket som Fourcade och Björndalen. Alla de bästa gör ju det ofta. Det är ett sätt att träna. Men att kunna göra det själv, det är ju att ha styrkan och våga försätta sig i de tillstånden mentalt, säger han och fortsätter.

– Kan man våga på träning, att försätta sig där, då kan man bli jättenervös på en vanlig träning. Jag har upplevt det själv och det är ett sätt att verkligen lära sig träna på det. Det krävs disciplin från en själv att våga mentalt gå in i de svåra situationerna och inte göra det för lätt på träning. Jag hade tränat jättemycket på det själv hemma i Storuman, med nummerlapp och allting fast ingen är där. Det var många gånger hemma i Storuman där jag fick bendarr och sköt två, tre bom fast ingen var där. Då förstod jag att jag hittat ett sätt att träna på det.

”Ett misstag”

Helena Ekholm hävade dock att det inte går att träna på.

Men när Ole-Einar Björndalen, betraktad som världens bästa skidskytt genom alla tider, senare besökte Vinterstudion tog han Ferrys parti.

– Först vill jag gratulera att hon är i den form hon är. Att hon lyckades försätta sig i läget att leda med 30 sekunder inför sista skyttet, det är starkt. Sen kan alla misslyckas. Men jag är väldigt imponerad av att hon direkt ställer upp på intervjuer och berättar hur det var. Det är första steget. Nu kommer nästa lopp. Hon är en bra skytt och bra nog på att åka. Det kan gå vägen för henne där, säger han och fortsätter.

– Men jag håller helt med Björn. Tävlingarna var inte alltid den största utmaningen för mig. Det var ofta på träning att man skulle förbereda sig på det som kunde komma. Jag tror inte att Mona var förberedd på att detta kunde hända att hon skulle stå här på VM i det läget. Jag tror inte hon hade tänkt det. Det tror jag är ett misstag av henne och ett misstag av ledarteamet att de inte förberett sig för detta på hemmaplan att det kunde hända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer