Pichler: ”Hon var för rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson sköt för VM-guld i jaktstarten. Det slutade med fyra bommar och en mardröm.

Men förbundskapten Wolfgang Pichler var inte speciellt förvånad över att nervositeten tog över.

– Jag sa till henne att skjuter hon bara en bom kan hon vinna. Men Mona var för rädd att skjuta, säger han till SVT Sport.

Mona Brorsson, som aldrig varit bättre än femma i världscup- och VM-sammanhang, sköt i dag för ett sensationellt guld på hemmaplan i Östersund.

Men det gick inte vägen.

28-åringen pallade inte trycket och sköt fyra bommar, tappade massvis med tid och slutade sjua.

– Det är en otroligt stor uppgivenhet. Det är väldigt mycket känslor, sa hon till SVT Sport efter målgång.

Ute i spåret hade Brorsson inför avgörandet fått höra av förbundskapten Wolfgang Pichler att hon kunde vinna tävlingen om det skulle stanna vid en bom.

– Men hon var för rädd att skjuta, säger han till SVT Sport.

Får hjälp av psykolog

Var du överraskad över det som hände? 

– Idag? Nej. Jag är aldrig överraskad. Jag vet hur svårt det är att komma in som etta och skjuta för VM-guld. Hanna är väl ett undantag, men de här tjejerna har aldrig varit i det här läget. Mona har aldrig varit i det här läget att vinna VM-guld. Det här ser vi ofta. Nästan ingen av mina åkare har varit i den här situationen tidigare och de är rädda för att skjuta. 

Hur går ni vidare nu? 

– Vi har tre tjejer topp elva. Det kommer nya tävlingar. Vi är i superform. Vi kommer igen. 

Hur hjälper du Mona i det här läget? 

– Vi har en psykolog här som jobbar med henne. Hon vet själv i det här läget hur det är. Det är första gången hon är i den här situationen, nästa gång kanske det går vägen. 

Hur tufft är det här? 

– Det är supertufft. Det är en tuff situation. Som jag sagt tidigare, det kommer bli tufft att vinna medaljer här. Jag tror att det hade varit enklare för henne om hon kommit in som tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.