• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henning Sjökvist skrällde och sköt sin första ”nolla” i Idre. Foto: SVT

Doldisen Henning Sjökvist bäste svensk i skidskyttepremiären

Uppdaterad
Publicerad

Henning Sjökvist skrällde rejält och blev bäste svensk vid den svenska skidskyttepremiären i Idre på kortdistans över 15 km som även gällde som SM. Han blev tvåa i den tuffa konkurrensen.

– Jag vill nosa på en världscupplats i vinter, säger Sjökvist.

– Jag kunde inte säga mycket om Sjökvist innan jag googlade, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

24-årige Henning Sjökvist, med startnummer 13, sköt fullt med fyra nollor och hade hyfsad fart trots att han haft sjukdomsproblem. Biathlon Östersund-åkaren ingår i utvecklingslandslaget och satte alla sina namnkunniga svenska konkurrenter på plats.

Affischnamnet Sebastian Samuelsson blev trea – med tre bom.

– Jag blev coachad ute i spåret att Sjökvist skjutit två nollor och tänkte att det inte skulle hålla men det gjorde det och det var jätteroligt, säger Samuelsson med ett leende om Sjökvists lopp.

Fransk seger

Fransmannen Fabien Claude vann loppet med 2,8 sekunder före Sjökvist – trots tre bom men han hade Sjökvists tider att gå på. 

– Det var viktigt att få en bra start på säsongen, att få självförtroende och känna att formen finns där, säger Claude som aldrig vunnit i världscupen.

Sjökvist var nära segern trots att kroppen inte var hundraprocentig.

– Det är en skön känsla att få till det på vallen, första gången jag skjuter fullt i karriären. Det var luriga vindar som vände fram och tillbaka. Jag lade upp det för att skjuta så bra som möjligt och var lugn in till vallen och vårdade även skotten på vallen, säger Sjökvist till SVT Sport. 

Slog den franske OS-mästaren

Sent startande OS-mästaren Quentin Fillon Maillet från Frankrike hade segerläge inför det sista skyttet men drog på sig två bom (45 sekunder per bom) och fick även han finna sig att bli besegrad av den svenska doldisen.

Martin Ponsiluoma hade en nattsvart dag på vallen med tio bom (2-3-4-1). Trots det hade han snabbaste åktiden av alla men det räckte ändå inte alls.

SE MER: Samuelsson trea i premiären

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuelsson trea i premiären

Resultat 15 km, Idre:

1) Fabien Claude, Frankrike, 40.08,3 (3)

2) Henning Sjökvist, Östersund, +2,8 (0)

3) Sebastian Samuelsson, I21, +34,9 (3)

6) Emil Nykvist, SK Bore, 56,0 (3)

10) Jesper Nelin, Piteå, 1.30,2 (5)

31) Martin Ponsiluoma, Tullus, 5.14,7 (10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.