Ingela Andersson. Foto: Bildbyrån

Efter Anderssons succéstart: ”Det har gått över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Andersson har fått en smakstart på säsongen. Efter en andraplats i den norska skidskytte-premiären följde 28-åringen upp med en vinst i Idre i den svenskan diton. Och de fina placeringarna har förvånat den Arvidsjaurbördiga Andersson.

– Det har gått bra, det har egentligen gått över förväntan, säger Andersson till SVT Sport.

När SVT Sport får tag i utropstecknet på den unga skidskyttesäsongen är hon på väg ut för att träna. I frånvaron av Hanna Öberg, Mona Brorsson och Linn Persson tog Ingela Andersson en stark seger i den svenska skidskyttepremiären i Idre, 14 sekunder före Elisabeth Högberg.

Dessförinnan slog Andersson världscupvinnaren Dorothea Wierer och slutade två bakom VC-vinnaren Lisa Vittozzi i Sjusjöen när Norgesäsongen premiärade.

Enligt skidskytten själv är den fina starten något förvånande.

– Det har gått bra, det har egentligen gått över förväntan, säger Andersson till SVT Sport.

”Kände att jag hade stannat i utvecklingen”

Mycket av den tidiga framgången kan enligt Andersson förklaras av förra årets flytt till Norge.

– Jag har ju tränat utanför landslaget ganska många år nu och jag hade bott i Östersund i åtta år och tränat där och jag kände att jag hade stannat lite utvecklingen.

Då ringde Anderssons nuvarande tränare och erbjöd henne en plats i ett privatteam i Norge.

– Han hade följt mig ett par år och tyckte att han såg en bra kapacitet hos mig och att han jättegärna ville ha med mig i teamet, det kändes jättekul. Alla i teamet vill verkligen hjälpa till även fast jag tävlar för ett annat land, det känns verkligen jättekul.

”Gjort mina bästa resultat på VM-banan”

Trots att Andersson spenderar mycket träningstid med åkarna i Norge så känner hon en fin samhörighet när det är dags att klä på sig den blågula dressen.

– Under sommaren så har man kanske inte jättemycket kontakt med alla i landslaget. Men sen när det är vinter, jag tävlar ju Sverige och jag känner mig som del av ett lag när vi är ute och då vill man så klart göra det så bra som möjligt för Sverige.

För Ingela Andersson så är det VM i Antholz som är det främsta mål. Och passande nog så är det just i Antholz som Andersson känner att hon gjort sina bästa lopp.

– Mitt mål är VM. VM-banan är nog tävlingsbanan som passar mig bäst och där jag gjort mina bästa resultat. Hur vägen dit ser ut vet jag inte men jag vill till VM och prestera där så klart.

ARKIV: Ingela Andersson skrällde i norska premiären (16 november 2019)

Hela truppen

Damer: Hanna Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg, Emma Nilsson, Ingela Andersson.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling, Torstein Stenersen.

IBU-cupen: Johanna Skottheim, Anna Hedström, Elisabeth Högberg, Chardine Sloof, Amanda Lundström, Anna Magnusson, Emil Nykvist, Simon Hallström, Oskar Brandt, Oskar Ohlsson, Malte Stefansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.