Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Efter sjukstugan: ”Vi behöver en ny plan”

Publicerad
Stora delar av skidskyttelandslaget insjuknade vid jul. Nu är de på väg – men åkarna har missat värdefull träning inför VM.
– Nu behöver vi en ny plan, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Först var det Hanna Öberg som drabbades av förkylning vilket medförde att världsmästaren fick avbryta världscuptävlingarna i franska Annecy.

– Hon har sedan kunnat träna ganska okej. Hanna Öberg är på bra nivå och i dag tränade hon ett hårt intervallpass, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Efter Hanna Öberg insjuknade Jesper Nelin, Torstein Stenersen, Peppe Femling, Elvira Öberg, Emma Nilsson och Linn Persson.

Läs mer här: Sjukdom härjar bland svenska skidskyttar

På väg på tillbaka

Nu berättar huvudtränaren Johannes Lukas att alla åkare är tillbaka i träning.

Värst har det varit för Jesper Nelin och Peppe Femling som varit borta från träning fram tills i dag. Sebastian Samuelsson har tränat i tre dagar.

– Vi har tappat mycket tid och träning. Det är inte helt perfekt, men vi har gjort det bästa av situationen, säger Johannes Lukas.

Påverkar VM

Nästa världscuptävling är den 9 januari i Oberhof och alla som varit sjuka under julhelgen väntas då vara tillbaka på startlinjen.

– För Oberhof var det här inte perfekt. Till exempel Jesper Nelin kan bara köra tre dagar. Killarna var sjuk länge har tappat många hårda pass.

Den här perioden var tänkt att vara en träningsperiod inför VM i Antholz.

– Vi har tappat mycket basträning inför VM. Vi får se om de kan köra alla tävlingar inför VM, eller om någon behöver stå över. Vi behöver få träning tillbaka inför VM och det här var verkligen inte perfekt, säger Johannes Lukas och fortsätter:

– Vi planerade och hade en bra tanke inför säsongen. Nu behöver vi en ny plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer