Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Sjukdom härjar bland svenska skidskyttar

Uppdaterad
Publicerad

Det började med Hanna Öberg som stod över förra helgens tävlingar på grund av sjukdom. Nu har sex åkare till i det svenska skidskyttelandslaget insjuknat.
– Det handlar inte om magsjuka eller feber utan ont i halsen och förkylningar, säger huvudtränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Det rör sig om Jesper Nelin, Torstein Stenersen, Peppe Femling, Elvira Öberg, Emma Nilsson och förra helgens komet Linn Persson.

Dessutom har Sebastian Samuelsson sjukdomskänningar, samtidigt som Hanna Öberg återhämtar sig efter förkylningen som gjorde att hon stod över tävlingarna i Annecy förra helgen.

– Sebastian kände sig dålig under morgonen, så vi får se hur det går för honom. Hanna körde en första träning i går som kändes ok, så det verkar som hon är på väg tillbaka. Linn är lite bättre och hoppas kunna träna i morgon. Vi tar det dag för dag, säger Johannes Lukas.

Tänkt som en träningsperiod inför VM

Sjukdomsfallen innebär att åkarna missar värdefull träning under julens tävlingsuppehåll. Världscupen fortsätter den 9 januari i Oberhof.

– Det här är tänkt som en träningsperiod inför VM. Så det är inte perfekt, men det är ju bättre om man är sjuk nu än under VM. Första prio är att alla kommer tillbaka i träning så snabbt som möjligt.

Kan det vara Hannas förkylning som smittat andra åkare?

Vi isolerade henne så gott vi kunde, så gör vi alltid. I Frankrike var vädret jättedåligt, det var kallt och blött. Efter det var det en lång resa hem som också kan ha påverkat. Så det är svårt att säga exakt vad sjukdomarna beror på.

Förra säsongen var det magsjuka

Beskedet påminner om en liknande situation under fjolårssäsongen, då flera åkare på kort tid fick kasta in handduken på grund av magsjuka.

– Det är svårt. När en aktiv känner sig sjuk låter vi den personen byta rum, äta själv och ha egen transport. Men man reser ändå med en grupp där till exempel vallare och tränare ingår. Så det finns alltid en risk. Men det är normalt att man är sjuk ibland också, det är ju en del av livet, konstaterar Lukas.

ARKIV: Linn Persson vann sin första pallplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linn Persson tar sin första pallplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer