Fredrik Lindström blixtinkallas som expert Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter skidskyttekarantänen – Fredrik Lindström kallas in som expert

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports skidskytteexpert, Helena Ekholm, är satt i tillfällig karantän.

Orsaken: Coronavirusets spridning i norra Italien.

Det gör att den tidigare OS-hjälten Fredrik Lindström blir gästexpert under helgens tävlingar.

Coronaviruset har fått rejält fäste i norra Italien och nyligen upptäckes det första fallet i regionen Trentino-Sydtyrolen. En av huvudorterna i provinsen är Antholz där skidskytte-VM nyligen avslutades, ett mästerskap som SVT sände. Enligt SVT:s riktlinjer har sportredaktionens medarbetare som befann sig på plats i Antholz nu satts i karantän.

”Klok och analytisk”

Bland de karantänsatta medarbetarna finns SVT Sports skidskytteexpert Helena Ekholm. Beslutet innebär att stafettguldmedaljören från Pyeongchang, Fredrik Lindström, nu kallas in som akutlösning. Björn Ferry som även han kommenterar skidskytte för SVT Sports räkning är satt i karantän efter mästerskapet.

– Jag tycker det är tråkigt att inte Helena kan vara med men man får förstå att man tar till försiktighetsåtgärder, säger SVT:s skidskyttekommentator Ola Bränholm.

30-årige Fredrik Lindström lämnade skidskyttekarriären så sent som i våras och studerar nu till läkare i Umeå.

– Jättekul att Fredrik på kort varsel kan lämna sina läkarstudier för att jobba som expert. Fredrik känner ju alla åkare och tävlade senast i våras. Han är även klok och analytisk som levt inom skidskytte hela sitt liv, säger Bränholm.

Tävlingarna i Nove Mesto kommer köras utan publik med rädsla för coronavirusets spridning. Trots tomma läktare är tävlingarna i Tjeckien högintressanta med svenska ögon sett. Med ett fåtal tävlingar kvar på säsongen har Sveriges skidskyttestjärna Hanna Öberg chans att ta hem den prestigefyllda förstaplatsen i totalvärldscupen.

– Hanna har chansen att bli den den första svenska totalvinnaren sen Helena Ekholm, säger Bränholm.

KLIPP: Återblick från damernas skidskytte-VM (22 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.