Helena Ekholm tycker inte att Hanna Öberg gjorde något fel på sistasträckan i mixedstafetten. Foto: SVT

Ekholm efter ilskan mot Öberg: ”Hon har inte gjort något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg kritiserades efter mixedstafetten.

Ukrainas Olena Pidhrusjna menar att svenskan körde osportsligt men SVT Sport:s expert håller inte med.

– Jag tycker absolut inte att Hanna gjort något fel, säger Helena Ekholm.

Sverige, med Hanna Öberg på sista sträckan i mixedstafetten i onsdags, gick en kamp mot Ukraina om bronset. Öberg korsade mållinjen precis före Olena Pidhrusjna – som kritiserat svenskan efter loppet.

– Hon började pressa ut mig i nysnön och till och med i buskarna. Det är helt osportsligt och jag har aldrig upplevt något så fräckt och oförskämt, säger hon till sport-express.ru.

Men något medhåll från SVT Sport:s experter får hon inte.

– Jag tycker att på de bilder vi har sett, nu har vi inte sett hela banan och allt som händer, men jag tycker absolut inte att Hanna gjort något fel, säger Helena Ekholm.

”Här är det åkare mot åkare”

Björn Ferry är inne på samma spår som Ekholm.

– Det finns plats. Man ska komma ihåg att Ukraina inte lämnade in någon formell protest. Så det var nog mer en besvikelse, tror jag, från Pidhrushna att hon inte lyckades, säger Ferry.

Pidhrusjna säger att hon försökte ropa på Öberg att flytta sig – men förgäves.

– Egentligen är regeln att man ska ge företräde till den som åker fortare, men det bygger mer på tävlingar med individuell start. Här är det åkare mot åkare. Man kan inte ropa ur spåret precis innan upploppet och någon måste flytta sig. Det vore vansinnigt om regeln skulle tolkas så, säger Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.