Elisabeth Högberg tackar nej till att ingå i landslaget. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Elisabeth Högberg: ”Var inte lätt att tacka nej”

Publicerad

Elisabeth Högberg kommer inte att ingå i det svenska skidskyttelandslaget den kommande säsongen. Trots ett erbjudande har hon valt att tacka nej.
– Det var inte lätt att tacka nej, men till sist var det träningen det hängde på, säger hon till SVT Sport.

I dag presenterade skidskytteförbundet sin nya organisation. Samtidigt står det klart att Elisabeth ”Bettan” Högberg har tackat nej till att ingå i truppen den kommande säsongen, precis som hon gjort sedan säsongen 2015/2016. Till SVT Sport förklarar hon sitt beslut.

– Jag fick frågan i april och vi hade långa diskussioner. Det var inte lätt att tacka nej, men till sist var det träningen det hängde på. De sista två åren, och speciellt det senaste, så har jag gått framåt, med mitt eget upplägg. Jag satsar mer på löpning och mindre på cykling än vad landslaget gör.

– Jag tappar samtidigt mycket som man får av att vara med i landslaget. Jag får ju bekosta allt material och alla läger själv. Dessutom missar jag mycket av den gemenskap som man får i landslaget, samt mycket av den sparring som man får mot varandra.

Eget upplägg

Kommer ni ha några gemensamma läger under säsongen?

– Nej, och jag förstår deras argument att de i sådana fall måste bjuda in alla som inte är en del av landslaget. Men jag kommer åka till Oslo och träna med Ingela Andersson, som också har tackat nej till landslaget. Förhoppningsvis kan jag då även träna med en del av de norska landslagsåkarna.

Hur ser du på den nya organisationen i landslaget?

– Jag tror att det är en bra organisation. Uttagningskriterierna är inte klara, men Sverige har ett jättestarkt lag och förhoppningsvis får de som presterar bäst åka.

Högberg var reserv under VM i Östersund och till den kommande säsongen är VM i Antholz det stora målet.

– Jag hoppas få tävla under VM i Antholz. Till Östersund hade jag dålig tajming med en förkylning och jetlag, så det var inget konstigt att de tog ut laget som de gjorde. Alla presterade dessutom bra.

”Bettans” bästa resultat den gångna säsongen var en niondeplats i kanadensiska Canmore och en tiondeplats från Oslo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer