• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Två ska fylla tomrummet efter Wolfgang Pichler

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inte en, utan två personer som får nya ledarroller i arvet efter Wolfgang Pichler. Den ena är den tyska adepten Johannes Lukas som blir huvudtränare. Den andra är den välmeriterade längdskidtränaren Anders Byström, som får den nya titeln landslagschef.

Wolfgang Pichler var både tränare och ansiktet utåt för svenskt skidskytte. Nu har skidskytteförbundet beslutat vilka som ska ta över efter den framgångsrike tysken och skapat två nya roller: en huvudtränare och en landslagschef.

– Det här är en skärpning av landslagsorganisationen där rollerna blir tydligare, säger skidskytteförbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson.

”Jag är jag och Wolfgang är Wolfgang”

Valet av huvudtränare föll inte otippat på tysken Johannes Lukas. Han var bara 21 år när han sökte praktik i Sverige som Pichlers assistent för fyra år sedan, och har sedan dess varit förbundskaptenens högra hand, en ”mini-Pichler”.

– Men jag är jag och Wolfgang är Wolfgang. Ingen person kan kopiera Wolfgang. Nu vill vi fortsätta utvecklas. Det är inte bara jag utan två andra tränare och vi fortsätter tillsammans, säger Johannes Lukas till SVT Sport.

Har tränat Stina Nilsson och Johannes Kläbo

I den nya rollen som landslagschef kliver en välmeriterad tränare in. Anders Byström, en 41-åring från Örnsköldsvik, kommer från längdskidåkningsvärlden och har de fem senaste åren jobbat som längdskidtränare inom norska junior- och utvecklingslandslaget.

– Jag var först förbundskapten för juniorlandslaget i Sverige, där jag bland annat tränade Stina Nilsson. I det norska utvecklingslandslaget fick jag följa Johannes Höstflot Kläbo, det var kul att vara med på en sån utveckling.

Vad vill du åstadkomma i din nya titel som landslagschef?

– Det är ganska mycket. Jag känner att jag har mycket att ta med från Norge. Det finns en vinnarmentalitet där som vi ska fortsätta att utveckla här inom svenskt skidskytte.

Från längdskidåkning till skidskytte

Hur märks den här vinnarmentaliteten?

– Att det är en miljö där alla känner att vi klarar av att prestera när det gäller. Och där alla är dedikerade till jobbet som ska göras och där folk lägger ner den tid och kraft som krävs.

Hur är det att komma från längdskidåkningens värld in i skidskyttets värld?

– Jag var med som tränare en säsong inom svenska skidskyttet 2014, så jag har koll. Men visst är det två olika sporter och man ska ha respekt för det. Men jag har väldigt bra folk runt mig som både kan skyttet och helheten. Jag tror den kombinationen är väldigt bra att ha.

Landslagschef Anders Byström
Huvudtränare A-lag Johannes Lukas
Tränare A-lag Mattias Nilsson
Skyttetränare Johan Hagström
Utvecklingslandslag Jonas Johansson och Anna-Maria Uusitalo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer