Paulina Fialkova. Drabbad av covid-19. Foto: Bildbyrån.

Fem smittade landslag – fyra har laddat upp i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fem länder är osäkra till start vid världscuppremiären i helgen.

Fyra av landslagen har varit i Sverige på läger och har nu covid-19 i truppen.

– Det känns tråkigt att det har hänt. Men varför känns svårt att veta, säger skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport.

Till helgen är det dags för premiär i världscupen i skidskytte i finska Kontiolahti. I nuläget är det oklart kring flera länders medverkande på grund av covidfall. Fem landslag har drabbats av corona, och är osäkra till start.

Fyra av de fem landslagen har varit i Sverige.

– Det är lite svårt att veta hur de har skött sig när de har varit i Sverige. Hur har de testats? Och så vidare. Att vi har en smittspridning i Sverige är tydligt, och det är klart det är tråkigt. Men så är det, det finns överallt, säger Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport.

”Jag känner mig lugn”

Flera av åkarna var med och tävlade i Idre samtidigt som Sverige. Men Uusitalo är inte orolig.

– Jag känner mig lugn eftersom det är så längesen vi var i Idre, och vi umgicks inte med dem. När vi var på lägret så bodde vi i egna lägenheter och åt i egen matsal, med egen buffe. Vi har inte blandat oss alls med andra åkare. Under tävlingarna bodde våra aktiva med klubbarna, och ingen aktiv åt i den gemensamma matsalen. Det är väl där man tänker att det kan ha skett, vi tror det är väldigt liten risk att man blivit smittade ute på tävlingarna, att man stått och skjutit bredvid någon.

KLIPP: Därfär bytte Stina Nilsson till skidskytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.