Wolfgang Pichler. Foto: Bildbyrån

Förbundet: ”Skulle förvåna om Pichler inte finns med”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupsäsongen i skidskytte har knappt hunnit sluta, men spekulationerna är redan igång. Försvinner demontränaren Wolfgang Pichler från svenskt skidskytte, eller inte?
– Det skulle förvåna om Pichler inte finns med på något sätt även framöver, säger en ledande företrädare för svenskt skidskytte till SVT Sport.

Det som är klart är att legendaren Pichlers kontrakt som svensk huvudtränare går ut, och att han själv signalerat en lugnare tillvaro hemma i Alperna. Men samtidigt går hans betydelse som guldsamlare inte att förneka, och frågan är hur många i den nya svenska skidskytte-generationen som skulle ha slagit igenom även utan Wolfgang Pichlers stenhårda träningsmetoder.

– Det har funkat väldigt bra för mig med Wolfgang, men samtidigt litar jag mest på min egen drivkraft att göra jobbet och fortsätta utvecklas, säger världsmästaren Hanna Öberg till SVT Sport.

Tränare eller rådgivare

SVT Sport har idag varit i kontakt med en företrädare för skidskytteförbundet, som säger att hastigheten och bredden i det nya svenska skidskytteundret knappast hade kommit till stånd utan Wolfgang Pichler, och att det skulle förvåna om han inte finns med i någon roll även framöver. Pichler skulle möjligen kunna vara tränare eller rådgivare, möjligen mer på distans, och processen inom förbundet kan ta ett par veckor.

Men storstjärnan Hanna Öberg vill självklart hålla öppet för alla alternativ, eftersom hon måste klara att hålla sig i topp under alla förhållanden, även när eran Pichler definitivt är över.

– Jag vet inte vad han själv vill ens.

Vill du ha honom kvar som tränare?

– Det är upp till honom, vi får se hur det blir helt enkelt, säger Hanna Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer