Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tävlingschefen om kritiken: ”Vad som kan hända i en vinteridrott”

Uppdaterad
Publicerad

Det var stenhård kritik från åkarna mot den isiga banan i Le Grand Bornand, Annecy.

Tävlingschefen säger dock att man gjorde vad man kunde.

– Det är vad som kan hända i en vinteridrott, säger tävlingschefen Borut Nunar.

Svenske landslagstränaren Johannes Lukas var starkt kritisk efter herrarnas jaktstart.

– Först och främst är jag glad över att ingen har skadat sig. Jag gick till IBU före start och sa att det var riskabelt, att det var en fara för hälsan. De ändrade banan men arrangören har bommat ordentligt. De pistade i går kväll och sedan har det frusit på under natten. Man måste inte vara pistmaskinsforskare för att inse att det skulle bli en isbana och jag är riktigt förbannad, säger han till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

När pistningen skedde vid fyra plusgrader innan det frös på kunde man inte göra så mycket under dagen – skadan var redan skedd.

– Jag kände redan efter 50 meter, wow, vid en innerkurva att jag hade både grepp och form. Det utnyttjade jag, säger tvåan Vetle Sjåstad Christiansen, en av få glada röster från Frankrike.

Sturla Holm Lägreid gladde sig åt segern men hade ett förbehåll.

– Jag hade gärna vunnit efter att ha varit bättre än Johannes men i dag var det utrustningen som skilde, säger Lägreid.

”Ett desperat försök att salta”

Den som kanske tappade mest på de isiga förhållandena var Johannes Thingnes Bö som slutade trea.

– Det var omöjligt att få färste i dag. Skidorna bara slant hela tiden. Jag åkte i sicksack för att hitta fäste och höll på att stå på näsan flera gånger. I kurvan in mot vallen var det rena parodin, säger norrmannen till SVT Sport.

Arrangören fick hård kritik men känner inte att man gjort något fel. Det handlade om vädret.

”Två dagar av regn”

– Det här kom efter två dagar av regn och vi hade ingen snö kvar. Vi försökte preparera på olika sätt men maskiner hade brutit igenom den is som fanns så vi fick försöka med handarbete. Det var de verktyg som vi hade i vår låda. Vi har tillsatt en del material i spåret för att förstärka greppet men det är förhållanden vi har, säger tävlingschefen, slovenen Borut Nunar.

– Vi väntade tills det frusit på innan vi pistade. Men när vi hade blöt snö som frös till blev det mer och mer is och vi kunde inte använda maskiner. Vi testade i morse men det fungerade inte som vi ville, förklarar Nunar.

Han delar åkarnas frustration.

– Jag förstår att åkarna är upprörda eftersom vi också är upprörda. Vi vill inte erbjuda sådana här förhållanden till våra åkare men vi gjorde vad vi kunde och vad som var möjligt i den här situationen. Även om vi är ledsna över det här är det vad som kan hända i en vinteridrott, avslutar Nunar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.