Helena Ekholm förstår Laura Dahlmeiers beslut. Foto: Bildbyrån

Helena Ekholm: ”Inte alls bra för sporten”

Publicerad

Tidigare idag kom chockbeskedet som har skakat skidskyttevärlden – den tyska storstjärnan Laura Dahlmeier avslutar sin karriär.
– Det är inte alls bra för sporten. Det är en stor konkurrent som försvinner, säger SVT Sports skidskytteexpert Helena Ekholm.

Beskedet om att den tyska skidgiganten Laura Dahlmeier avslutar karriären kom tidigare idag. Och därmed tappar Tyskland en stor profil i en av landets mest populära sporter.

SVT Sports expert Helena Ekholm blev förvånad över nyheten, men menar samtidigt att det var väntat.

– Man blir förvånad eftersom hon är så ung. Men jag hade det lite på känn också eftersom hon har haft några struliga säsonger. Den senaste säsongen har det varit mycket skador och sjukdom, säger Ekholm till SVT Sport.

25-åringens farväl

Tappet av den tyska stjärnan kan komma att påverka landets framgångar. Dahlmeier säger farväl vid 25 års ålder och sportsligt innebär det att Tyskland tappar en duktig individuell skidskytt, men även en viktig kugge i stafettlaget.

Och att Dahlmeier slutar innebär också att bland andra Hanna Öberg tappar en stor konkurrent.

– Det är inte alls bra för sporten. Det är en stor konkurrent som försvinner.

Ekholm tar en titt i backspegeln och ser där en tysk idrottare som var unik i sitt slag.

– Det jag framför allt minns med henne är att hon är en otrolig mästerskapsåkare. Hon har tävlat sparsamt men sedan när det verkligen gällt har hon lyckats toppa formen. Det är imponerande vilket pannben och mästerskapspsyke hon har.

Vad kan det bero på att hon lägger av vid 25-års ålder?

– Magdalena Neuner avslutade också sin karriär vid den åldern. Det är tufft för de tyska stjärnorna, de blir så stora profiler och kändisar i hemlandet. Jag tror att det också handlar om att idrottaren vill ta tillbaka lite av sitt privatliv, att de inte tycker att det är värt priset att vara offentlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer