Haveri på skjutvallen – Femling sköt på fel bana

Uppdaterad
Publicerad

Det var kaosartade scener på skjutvallen i herrarnas skidskyttestafett.

Peppe Femling sköt flera skott på Norges tavla och Sverige tappade rejält.

– Jag fattar ingenting. Vi kom in på ett långt led och det blev kaos, säger svensken till SVT.

Peppe Femling var inne för sitt andra och sista besök på skjutvallen på förstasträckan i herrarnas stafett. Svensken sköt flera skott men inga träffar eller bommar syntes i grafiken.

Till slut kom svaret – han hade skjutit på fel tavla.

– Första skottet kändes som en kant men fan, det var en bom. Sen gick jag ner ovanligt sent och tänkte att det var kant in. Då fortsatte jag bara köra och sen började det typ skrikas bakom mig, säger Femling.

29-åringen märkte inte till en början att han träffade flera skott på Norges tavla och inte sin egen.

– Jag utvärderar varje skott och drar väl tre skott på hans innan vi kopplar. Då har jag fyra skott kvar och får ner skotten på min, men det är ett skott försent. Det är tråkigt för det kändes som att jag hade bra ben, säger Femling.

Har du varit med om det här tidigare?

– Ja, när jag var tio-elva år.

Femling fick åka en straffrunda och lämnade skjutvallen som 20:e åkare, 54 sekunder bakom Italien.

Norsk frustration

För Norge, vars tavla Femling sköt på, blev det en rejäl uppförsbacke. Aleksander Fjeld Andersen var ordentligt förvirrad och såg inte ut att veta vad han skulle göra och när han väl lämnade vallen var han över två minuter bakom täten.

– Det är väldigt frustrerande. Jag får åka två straffrundor i stället för att kanske skjuta fullt och gå ut i täten. Det förstör loppet för oss, säger Aleksander Fjeld Andersen.

Senare under loppets gång kompenserades Norge genom att räkna bort två minuter av den totala tiden och slutade sjua.

– Det beslutades att den norske åkaren behövde vänta en minut och 15 sekunder för länge på skutvallen. Dessutom fick han information från domaren att han skulle åka straffrundor och tappade då ytterligare 45 sekunder – totalt två minuter, säger tävlingsdirektören Borut Nunar till SVT.

Sverige straffades inte för incidenten men segern var utom räckhåll. Efter att Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma hade avverkat sina sträckor och lämnat över till Sebastian Samuelsson på sista sträckan hade Sverige visserligen avancerat men någon tätkänning hade man inte.

Sverige blev till slut åtta, cirka två minuter bakom segrande Ryssland som vann före Tyskland och Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.