Stina Nilsson: ”Sebbe en förebild”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en mardrömsavslutning på jaktstarten i Oberhof i söndags för Stina Nilsson – sex bom i det stående skyttet.

Jakten på en OS-plats fortsätter redan på onsdagen. Och när det handlar om att snabbt ladda om, då hämtar 28-åringen inspiration från landslagskollegan Sebastian Samuelsson.

– Jag tycker verkligen att Sebbe är en förebild, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Det är Sebastian Samuelssons vändning från dubbla staffrundor i mixedstafetten till en andraplats i i jakstarten dagen efter som imponerat på Nilsson.

– Från stafettskyttet som var långt under det alla vet att han kan, till att vara världsklass dagen efter. Det är det de allra bästa skidskyttarna gör och de ser jag upp till, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson har ännu inte fått besked om hon får tävla i Peking eller inte. Nu väntar viktiga världscuptävlingar i Ruhpolding med en OS-biljett i potten.

– Ny vecka och ny tävlingsort för mig. Ruhpolding är ju verkligen skidskyttarnas Mecka har jag hört. Det är spännande och kul att vara här.

Det är alltid en enorm press på dig. Hur hanterar du pressen?

– Jag tycker att jag som skidåkare och skidskytt alltid har prioriterat mig själv först och har sett till varför jag håller på med idrott och vad som har fört mig hit. Om jag bara håller fast vid den grundprincipen så lyckas de där dropparna på regnjackan som är media att rinna av ganska snabbt.

Om du skulle blir uttagen till OS och det kan vara så att du är där som reserv. Hur ser du på det?

– Jag vill ju alltid tävla, men jag har full respekt för de som tar ut. Jag tycker att bästa laguppställningen ska stå på en startlinje. Det här är inget nytt för mig med laguttagningar, utan det har funnits i min miljö väldigt länge. Är man med i leken får man leken tåla, konstaterar 28-åringen.

REDAN KLARA FÖR OS (SKIDSKYTTAR)

Hanna Öberg, Linn Persson, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling, Jesper Nelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.