Mona Brorsson om OS-kampen: ”Kommer vara jättesorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson är en av några kvinnliga skidskyttar som slåss om de två tomma OS-platserna till Peking. I jaktstarten i Oberhof tog hon ett steg mot att knipa en av dem då hon blev tia.

– Jag vill så himla gärna ha den. Men jag tror att det kommer vara jättesvårt, säger hon till SVT Sport.

Mona Brorsson imponerade i jaktstarten med sjätte bästa åktiden. Den enda plumpen på vallen kom i det avslutande ståskyttet då hon bommade två skott.

– Jag är väldigt nöjd med den första ståserien, men det gäller att vara fokuserad i alla serier och alla skott. Ska det vara så svårt?, säger hon.

Hon berättar om ett individuellt upplägg som har hjälpt henne med skidåkningen.

– Det är så himla skönt. Förra säsongen slet jag verkligen med återhämtningen. I år har jag haft ett anpassat upplägg och det är så otroligt skönt att det funkar. Jag är jättenöjd. Det ger så mycket mentalt att känna att man är där fysiskt.

Systrarna Öberg, Anna Magnusson och Linn Persson är redan OS-uttagna. Brorsson slåss i första hand med Stina Nilsson och Johanna Skottheim om de två lediga OS-platserna. Hon tycker att det kommer bli jobbigt oavsett vem som lämnas hemma.

– Det går inte att gradera. Jag vill så himla gärna ha den. Men jag tror det kommer vara jättesvårt. Alla kommer inte att få åka och det kommer vara tufft. Vi är verkligen ett stort kompisgäng och det kommer vara jättesorgligt att lämna någon hemma, oavsett vem det blir, säger Brorsson.

För Helena Ekholm är det självklart att Brorsson ska få åka till Peking. Efter dagens tävling är hon 15:e i den totala världscupen och om hon håller sig där har hon en garanterad plats i masstarten i OS.

– Det skulle vara konstigt om hon inte skulle få en plats, säger experten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.