Johanna Skottheim. Foto: Bildbyrån

Johanna Skottheim: ”Borde varit borträknad för länge sen”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Skottheim, 27, blev petad från OS med minsta möjliga marginal.

Med några dagars distans till beskedet är 27-åringen tacksam över stödet som svämmade över på hennes sociala medier.

– Man får läsa ganska mycket kritik – då är det faktiskt väldigt skönt att det finns så många som tror på mig, säger hon till SVT Sport.

I förhandssnacket inför den sista OS-uttagningen, där den svenska skidskyttetruppen skulle utökas med två namn, stod det mellan Stina Nilsson, Mona Brorsson och Johanna Skottheim.

De två förstnämnda fick biljetter till Peking.

Kvar stod 27-åriga Skottheim med en stor besvikelse.

– Först blir man ledsen. När man får ett besked är det definitivt. Då får man förhålla sig till det beslut som är taget. Jag är väldigt glad att jag klarar av att vända blad och blicka framåt och se positivt på det som är kvar av den här säsongen, säger hon till SVT Sport.

Kan man säga att du genomgått ett kort sorgearbete efter ett sånt besked?

– Det blir så på ett sätt. För mig, givet den säsong jag hade förra året, så var OS ett mål jag har jobbat mot. Jag har inte haft ett helt oproblematiskt år och då har det hjälpt mig att ha den drömmen som funnits där hela tiden. När den drömmen förvinner blir ju tufft.

Fick mycket kärlek

I söndags skrev hon ett känslosamt inlägg på Instagram. Det möttes av mycket kärlek.

– Jag är jätteförvånad över hur många som hör av sig och blir glad. Man får läsa ganska mycket kritik kring en (de flesta experter föredrog både Stina Nilsson och Mona Brorsson, reds. anm) och hör man det tillräckligt många gånger så blir det till slut att man börjar tro på det.

Skottheim har den här säsongen bara gjort tre tävlingar i världscupen och beskriver själv det senaste året som en mardröm.

– Det började förra året. Jag ville inte se att det var så illa, så jag kämpade på väldigt länge med en kropp som inte fungerade. Jag kraschade när säsongen tog slut och var på en dålig plats i livet både fysiskt och mentalt. Det tar tid att repa sig och jag har försökt hitta vägen fram och komma ur det. Men jag håller så pass hög nivå att jag var med in i det sista fastän det inte gått som jag velat.

Till helgen tävlar hon i världscupen i Antholz. Där ser 27-åringen fram emot att kunna åka utan den gigantiska press, som OS gav, på sina axlar.

– Nu kan jag gå in i en tävlingshelg utan samma press. Det ska bli kul att tävla igen.

KLIPP: SVT Sports expert Björn Ferry inför OS-uttagningen (Arkiv 14 jan, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.