Arkivbild. Johanna Skottheim. Foto: Bildbyrån.

Johanna Skottheim petas i världscupen: ”Kände sig trött”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Skottheim får inte chansen i världscupen nästa helg.

Skidskyttelandslaget presenterade idag truppen och det är istället Anna Magnusson och Ingela Andersson som får åka till Nove Mesto.

– Den kroppen är inte 100 procent redo för världscupen, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Nästa helg är det dags för de svenska skidskyttarna att försöka följa upp VM-succén när världscupen fortsätter i tjeckiska Nove Mesto.

När truppen nu presenterats står det klart att Johanna Skottheim inte får chansen. Skottheim hade det tungt på VM. I stafetten sköt hon tre bom och det slutade med en femteplats för Sverige.

– Hon kände sig lite trött fortfarande så vi har bestämt att lägga in lite vila nu. Sedan får vi se hur mycket tid hon behöver, säger huvudtränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

”Pushat mig själv lite för långt”

Är det hennes eget beslut eller ert beslut?

– Det är vårt tillsammans. Vi bestämmer alltid tillsammans. Den kroppen är inte 100 procent redo för världscupen och då har vi tagit det här beslutet. Det är egentligen inga konstigheter, säger Lukas.

Johanna Skottheim skriver själv om läget på Instagram.

”Ibland går saker inte helt så som man vill och hoppas. Med höga mål i sikte så har jag tyvärr pushat mig själv lite för långt, vilket har gjort att den totala belastningen inte har varit helt optimal för att prestera.”, skriver skidskytten.

De får chansen

Istället tar Anna Magnusson och Ingela Andersson plats i truppen. De har båda stått för fina insatser i IBU-cupen. De ligger på 12:e respektive 13:e plats i totalen.

På herrsidan tar 32-årige Gabriel Stegmayr den sista platsen. Stegmayr är bästa svensk i IBU-cupen på 33:e plats.

Tävlingarna i Nove Mesto startar 4 mars med stafetter och avslutas 14 mars.

”Lite förvånad”

Johannes Lukas säger att de andra VM-åkarna återhämtat sig bra.

– De mår faktiskt jättebra, jag är lite förvånad nästan. Sebbe (Samuelsson) ringde mig igår, jag sa att jag räknat med mycket den här veckan men inte att du ringer mig, jag trodde du checkat ut lite mer. Men de är tillbaka i träning och just nu är alla friska och redo.

KLIPP: Skottheim efter pallmissen i VM-stafetten: ”Det är för dåligt helt enkelt”  (20 februari 2021)

Truppen till världscupen i Nove Mesto

Damer: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Ingela Andersson

Herrar: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling, Jesper Nelin, Gabriel Stegmayr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.