Landslagets tränare Johannes Lukas om Stina Nilssons tävlingsdebut. Foto: Nisse Schmidt/TT/SVT

Johannes Lukas: ”Kan inte bara ta på sig geväret och åka fortast”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson bytte inför säsongen från längdskidor till skidskytte. En av de största skillnaderna är tekniken i åkningen med ett fyra kilos tungt vapen på ryggen.

– Man kan inte bara ta på sig geväret och åka fortast, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas.

Stina Nilsson imponerade i lördagens sprint. Totalt boomade hon tre gånger och slutade på en elfteplats. Men något som man pratade om efter Nilssons tävlingsdebuten var utgångsfarten.

– Åkningen kändes okej för henne. Det var inget supertopplopp för henne. Men det är ju på högsta nivån på skidskyttesidan och den är ju hög. Man kan inte bara ta på sig geväret och åka fortast, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas.

Vapnet väger fyra kilo

Lukas påpekar att det är en annorlunda åkning med vapnet på ryggen – som väger ungefär fyra kilo.

– Så tekniken måste vi anpassa lite granna. Men nu i början blir det mest fokus för henne att börja lära sig allt med vapen, vallen och nästa steg är att komma tillbaka till en 100 procentig toppform fysiskt.

KLIPP: Så var Stina Nilssons skidskyttepremiär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.