Johannes Thingnes Bö avslutade skidskytte-VM med guld

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Thingnes Bö hade två individuella silver och två stafettguld.
Men något individuellt guld hade han inte inför den sista tävlingen.
Men han avslutade på bästa sätt, och tog hem VM:s allra sista tävling.
– Det finns inte något för någon annan att göra, säger Helena Ekholm.

Johannes Thingnes Bö var den store kungen vid Östersunds-VM i fjol, med fyra guld och ett silver.

En sådan bedrift är inte lätt att upprepa, och årets VM i Antholz hade inte gått riktigt lika bra. Inför dagens VM-avslutning, herrnarnas masstart, var han faktiskt utanför ett individuellt guld och hade ”bara” två stafettguld.

Åkte och sköt snabbt

Men i masstarten var han helt överlägsen. Han var snabb på skidorna och stensäker på skyttevallen. Han sköt snabbt, och träffade samtliga 20 skott.

Därmed kunde han defilera, efter att snabbt och säkert satt de fem sista skotten. Han kunde till och med kosta på sig att göra vågen när han kom in på stadion. När han korsade mållinjen hälsade han hem till sonen han fick med sin fru Hedda i januari, genom att göra en vaggande gest med armarna.

– Han skjuter fyra nollor, det är ingen annan som gör det. Och han åker snabbt så det finns inte något för någon annan att göra, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

20 VM-medaljer

I och med lämnar han Antholz-VM med totalt sex medaljer, fördelade på tre guld och tre silver. Totalt har han nu 20 VM-medaljer, varav tio guld.

Kampen om silvret blev i princip lika odramatisk, då Queitin Fillon Maillet var 42 sekunder efter guldmedaljören, och drygt 10 sekunder före de bakomjagande.

Bö knäckt i spurten

Däremot blev det en spännande kamp om bronset, som till slut togs av Emilien Jacquelin. Han knäckte Tarjei Bö i spurten.

De svenska åkarna hade en tung dag. Bäst gick det för Jesper Nelin, som efter fyra bom åkte in på 19:e plats, tre före Peppe Femling.

– Det är inte bra. Framför allt är det skyttet som är riktigt dåligt på flera håll, säger Helena Ekholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer