Hanna Öberg blev trea i masstarten i Oberhof. Foto: TT/SVT.

Hanna Öberg tog ut sig för att nå pallen: ”Mådde riktigt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en svensk kamp mot en norska om att nå pallen i Oberhofs masstart över 12,5 km.

Mona Brorsson fick vika ner sig och Hanna Öberg spurtade ifrån Ingrid Tandrevold och knep tredjeplatsen i det täta racet. Detta trots tre bom.

– Jag avslutade bra på det sista varvet. Jag mådde riktigt dåligt efteråt men nu är det bättre, säger Öberg om dramatiken.

– Det känns bra och jag gjorde ett jobb i spåret och kunde gå ikapp täten på varv två trots att jag bommat ett skott, säger Hanna Öberg till SVT Sport och lyfter fram duellen med Brorsson.

– Det var en fajt på sistarundan och Mona fortsätter att närma sig pallen, det är kul, säger Hanna Öberg.

Det var Hanna Öbergs tionde pallplats den här säsongen. Mona Brorsson väntar på sin första individuella pallplats.

– Jag är dagens mest lättade skidskytt men visst, när man har chansen att vara på pallen så vill man ju vara där. Med lite piggare ben hade jag haft chansen men det var kul att klara topp sex, säger Brorsson som tangerade personbästat med att bli femma.

– Hanna var 19 sekunder efter bästa åktid och det är bra, säger SVT Sports expert Björn Ferry och noterade en fräschare svenska i spåret, gentemot gårdagens stafett då det också blev en tredjeplats.

Fransk spurtseger

Julia Simon vann duellen om segern med Franziska Preuss i den fransk-tyska uppgörelsen. 

Vid det sista skyttet hade Doroteha Wierer två bom när förföljarna radade upp sig. Hanna Öberg missade ett skott och var tvungen att ta en extrarunda. Den snabbåkande fransyskan Julia Simon sköt fullt och tog täten där Hanna Öberg åkte ut som sjua 15 sekunder från täten. Här var Mona Brorsson bästa svenska som femma, blott 7,5 sekunder efter täten.

Vid det tredje skyttet, i stå, var Dorothea Wierer den enda som sköt fullt i täten och Hanna Öberg kunde gå ut som tvåa, 23,5 sekunder efter, med en bom på det sista skottet.

Vid det första skyttet fungerade inte tv-grafiken för Hanna Öberg som lämnade vallen med fem svarta tavlor och åkte in i straffrundan, men det blev inte fem varv utan bara ett enda och många tv-tittare kunde dra en lättnadens suck. Till det andra skyttet var Hanna Öberg ifatt täten och efter fullt skytte kunde hon gå ut som trea. Där föll Elvira Öberg tillbaka efter två bom.

Linn Persson blev 14:e och Elvira Öberg 21:a.

Fakta: Så gick det i masstarten

1. Julia Simon, Frankrike, 40.11,1

2. Franziska Preuss, Tyskland +3,9

3. Hanna Öberg, Sverige +11,7

4. Ingrid Landmark Tandrevold, Norge +13,0

5. Mona Brorsson, Sverige +14,9

6. Dorothea Wierer, Italien +28,8

7. Marte Olsbu Röiseland, Norge +30,3

8. Tiril Eckhoff, Norge +32,1

9. Justine Braisaz-Bouchet, Frankrike +32,6

10. Marketa Davidova, Tjeckien +33,0

14. Linn Persson, Sverige +39,8

21. Elvira Öberg, Sverige +1.35,6

Fakta: Sveriges säsong 2020-21

Hittills har det blivit 19 svenska pallplatser i världscupen under säsongen:

Segrar: Hanna Öberg 2 (båda i sprint), Sebastian Samuelsson 1 (jaktstart), herrstafettlaget 1, damstafettlaget 1.

Andraplatser: Hanna Öberg 2 (jaktstart, sprint), Sebastian Samuelsson 1 (sprint), Martin Ponsiluoma 1 (masstart), herrstafettlaget 1, Sebastian Samuelsson/Hanna Öberg 1 (singelmixedstafett).

Tredjeplatser: Elvira Öberg 2 (sprint och jaktstart), Hanna Öberg 2 (jaktstart och masstart), Johanna Skottheim 1 (distans), Martin Ponsiluoma 1 (sprint), damstafettlaget 2.

Rekordet är 21 blågula pallplatser från säsongen 2000-2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.