Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö. Foto: Bildbyrån

Norge vann dubbelt i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det blev norsk seger även i herrstafetten i Östersund. Tarjei Bö bäddade för guldet på tredjesträckan och sen kunde lillebror Johannes Thingnes Bö köra hem guldet.

Det blev en klar norsk seger på herrsidan efter att Tarjei Bö skickat iväg lillebror Johannes Thingnes Bö med nästan 45 sekunders försprång.

– Jag kände mig väldigt stark, säger Tarjei Bö till SVT Sport.

VM-vintern

– Det betyder mycket efter förlusten mot Sverige i OS förra året.

Säsongens suverän förvaltade försprånget bra och hade en minut ner till jagande Frankrike och Tyskland inför det sista skyttet. Han gjorde det ändå spännande när han bommade tre skott i det sista skyttet men lyckades sätta samtliga tre extraskott och tog hem sin femte medalj i Östersund.

– Det ska vara spännande, det är skidskytte. Men just den spänningen kanske han hade kunnat spara oss, säger Vetle Sjåstad Christainsen.

Sverige sjua efter svagt skytte

Tyskland vann silver och Ryssland lyckades knipa bronset efter att Martin Fourcade dragit på sig två straffrundor i det sista skyttet för Frankrike.

Sverige hade chans på medalj fram till det näst sista skyttet då Sebastian Samuelsson behövde två extraskott för att få ner samtliga prickar. Han fick sen gå en spurtduell med Fourcade framför hemmapubliken men fick se sig slagen på upploppet och slutade sjua.

– Det är där medaljen försvinner. Han måste plocka extraskott och det tar tid, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Sverige behövde använda sig av elva extraskott vilket var fler än de flesta andra toppnationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet