Jesper Nelin och Elvira Öberg hade det jobbigt på skjutvallen i mixed stafett. Foto: Bildbyrån.

Svensk pallplats i tränarnas frånvaro: ”Stor succé”

Uppdaterad
Publicerad

Trots den stökiga uppladdningen lyckades Sverige fixa en tredjeplats i mixedstafetten.

– Det är stor succé, säger Mona Brorsson som idag agerade ledare.

Sverige fick en strulig uppladdning när samtliga ledare i karantän. Men lyckades ändå slå till med en tredjeplats i mixedstafetten. Trots tre bom på sista skyttet kunde Martin Ponsiluoma köra i mål 14 sekunder efter tvåan Italien. Norge tog en överlägsen seger, 1.08,7 före Italien.

– Vi är så nöjda. De gör oss jättestolta. Vi sa det, det här är en coachseger, säger Mona Brorsson, som var en av de åkare som fick leda laget idag, till SVT Sport.

Brorsson berättar att det svenska laget fick stöttning från både motståndarna och funktionärer.

– De andra som är här är väldigt måna om att vi har koll på läget. De har kommit fram och frågat om vi behöver stöd. Men vi hade bra koll, säger Brorsson.

Martin Ponsiluoma håller med om att det kändes tryggt trots den stökiga uppladdningen.

– Det är helt fantastiskt. Riktigt kul att vi får lyckas idag. Hela laget har gjort ett grymt arbete. Det har känts riktigt säkert hela dagen, säger han.

Tuff svensk start

Sverige hade en tuff start på loppet, med tre bom i första skyttet för Elvira Öberg och en på andra. Men Anna Magnusson hade bara en bom, på liggande, och hon åkte bra vilket tog Sverige upp från åttonde till fjärde plats.

Norge hade ledningen hela loppet och kampen om de två övriga pallplatserna var till en början mellan Frankrike och Italien. Men när Frankrike åkte på en runda på femte skyttet samtidigt som Jesper Nelin sköt fullt så var Sverige plötsligt på pallplats.

Efter straffrundan hade fransmannen 15 sekunder upp till Sverige. I det stående skyttet var Nelin hack i häl på Dominik Windisch. De fick en bom var och Nelin gick ut fyra sekunder efter italienaren men sex sekunder före fransmannen Simon Desthieux.

Bra åkning av Ponsiluoma

Jesper Nelin växlade över till Martin Ponsiluoma bara fyra hundradelar efter Italien och avståndet ner till Frankrike hade växt till 15 sekunder.

Ponsiluoma åkte snabbt och kom in till sista skyttet, det stående, samtidigt som italienaren som sköt fullt. Men svensken fick tre bom och gick ut som trea 18 sekunder efter Italien, elva före fyran Frankrike. Ponsiluoma åkte snabbt på sista sträckan, drog ifrån Frankrike och säkrade tredjeplatsen.

– Det var spännande där i stå. Det var sjukt att han satte alla så bra som han gjorde. Jag blev lite tveksam och gjorde några dåliga skott men det var skönt att sätta det sista. På spurtvarvet kände jag mig lite jagad faktiskt men jag märkte rätt tidigt att det skulle gå, säger Ponsiluoma.

Så var Sveriges väg till pallen:

RESULTAT

1) Norge (Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Røiseland, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø) 1.01.24,1 (0+4), 2) Italien (Lisa Vitozzi, Dorothea Wierer, Dominik Windisch, Lukas Hofer) +1.08,7 (0+10), 3) Sverige (Elvira Öberg, Anna Magnusson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma) +1.22,7 (0+10), 4) Frankrike +1.42,3 (1+9), 5) Ukraina +2.16,5 (1+10), 6) USA +2.26,4 (0+7), 7) Ryssland +3.04,1 (3+9), 8) Österrike +3.17,9 (0+10), 9) Tyskland +3.38,0 (1+14), 10) Belarus +3.44,8 (1+12).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.