Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Ny pallplats – Sverige tvåa i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges damer tog säsongens andra raka pallplats i stafett – men det blev ingen seger.

Elvira Öberg jagade ursinnigt på slutvarvet men han inte ikapp Frankrikes Julia Simon, utan Sverige blev tvåa.

– Jag vet att hon är en av de bästa, men jag vet att jag också är det. Det är imponerande det hon gör, säger Elvira Öberg.

Sverige vann säsongens första stafett i stor stil förra veckan i Kontiolahti. Under söndagens stafett i Hochfilzen fick Sverige en drömstart, tack vare Linn Persson.

28-åringen har börjat säsongen på ett strålande sätt och var felfri på förstasträckan. Hon hade dessutom bra fart i spåret och växlade ut Anna Magnusson i klar ledning.

På andrasträckan fick Magnusson två extraskott och tappade ledningen inför sitt stående skytte.

– Det är svårare att skjuta på bana ett så jag tänkte bara att jag ska göra en bra ståserie och hoppades på att få någon rygg att gå i, säger Magnusson som växlade som trea.

”Blev inte som jag tänkt mig”

Sedan tog systrarna Öberg över stafettpinnen för Sverige andra halvan. Men Hanna Öberg bommade tre skott direkt.

Men precis som för herrarna igår var det inget fel på farten under skidorna. I kombination med ett okej ståskytte ledde åkningen upp Sverige till första plats inför sista växlingen.

– Skyttet blev inte som jag hade tänkt mig, vi får utvärdera det och jobba vidare. Den här sträckan har jag råd med några reservskott, säger Hanna Öberg.

– Det var ingen perfekt stafett från oss.

Experten: Krävs bättre skytte

Avslutningssträckan kom att bli en rysarduell mellan Sveriges Elvira Öberg och Frankrikes Julia Simon. Sida vid sida åkte de in till det sista skyttet.

Simon sänkte alla fem, blixtsnabbt. Elvira Öberg behövde använda ett extraskott och fick ett tufft ugångsläge. På slutvarvet jagade Öberg, men Simon höll undan.

– En bra stafett av Sverige, men lite bättre skytte behövs för att ta segern, säger Lindström om de nio extraskotten som Sverige använde.

Frankrike vann till slut, före Sverige och Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.